Hlavní obsah

Otázkou není zda, ale kdy. Hrozba útoku Íránu na Izrael je aktuální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy jsou přesvědčené, že velký íránský útok na Izrael bude podniknut v následujících dnech. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje z amerických a izraelských tajných služeb. Jeden z citovaných zdrojů uvedl, že otázkou není, zda Írán zaútočí, ale kdy.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

Podle Bloombergu by k velkému útoku mohly být použity drony nebo přesné rakety a střely s plochou dráhou letu. CBS News uváděla, že by mohlo jít o roje dronů šáhid a střel s plochou dráhou letu. Není však jasné, zda by útok provedl přímo Írán, nebo někdo z jeho spojenců, jako je Hizballáh. Dojít by však k němu mělo v nejbližších dnech.

Kvůli hrozbě útoku ve čtvrtek míří do Izraele velitel oblastního amerického velitelství CENTCOM Erik Kurilla, který bude jednat s izraelským ministrem obrany Joavem Gallantem. Jednat mají o koordinaci reakce na případný íránský útok. Americký prezident Joe Biden už oznámil, že podpora USA Izraeli v případě íránského útoku je neochvějná, Bílý dům pak dodal, že to nebylo obecné vyjádření, ale vztahovalo se k aktuální situaci.

Biden slíbil naprostou podporu Izraeli proti Iránu

Blízký a Střední východ

Gallant už ve středu varoval Írán, že případný útok nebude bez odezvy: „Kdokoli se na nás pokusí zaútočit, bude čelit silné obraně a hned poté tvrdé odpovědi na svém území.“ Írán hrozí úderem na Izrael kvůli útoku na svůj konzulát v Damašku z 1. dubna, při němž zemřelo několik vysokých velitelů íránských revolučních gard.

Americký zvláštní vyslanec pro Blízký východ Brett McGurk volal ministrům zahraničí Iráku, Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů, aby kontaktovali šéfa íránské diplomacie a předali mu výzvu, aby Teherán snížil napětí ve vztazích s Izraelem, uvedl Axios. Bílý dům zprávu nekomentoval.

Lufthansa ruší lety do Teheránu

Íránská polooficiální agentura MEHR dokonce před středeční půlnocí oznámila, že od čtvrtka bude přerušen kvůli cvičení veškerý letecký provoz nad Teheránem. Zprávu ale záhy stáhla a dementovala.

Ve středu německá Lufthansa podle agentury Reuters oznámila, že od čtvrtka až do 13. dubna vzhledem k napětí ruší lety z Teheránu a do něj. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval občany, kteří chtějí cestovat na Blízký východ, aby cestu zrušili. Speciálně se to týká Pásma Gazy, Libanonu a Izraele.

Izraelský útok v Damašku zabil dva generály a pět důstojníků, tvrdí íránské revoluční gardy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám