Hlavní obsah

Čínská jaderná triáda se neuvěřitelně rychle rozvíjí, varují američtí generálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj čínských jaderných zbraní a jejich nosičů i kosmického programu je neuvěřitelně rychlý, varovali ve čtvrtek americké zákonodárce velitelé amerických strategických a kosmických sil.

Foto: Profimedia.cz

Čínská jaderná ponorka Typ 094

Článek

„Průlom, který jsme viděli, pokrok a to, jak rychle dosáhli životaschopné triády, bere dech,“ uvedl v Kongresu podle severu Defense One náčelník amerického strategického velitelství Anthony Cotton.

Triádou má na mysli jadernou triádu, kterou tvoří tři druhy nosičů jaderných zbraní – rakety, letadla a ponorky.

Čína má balistické jaderné rakety a od roku 2007 i ponorky s jaderným pohonem typu 094, které mohou nést dvanáct balistických raket.

KOMENTÁŘ: Macronův vzkaz Rusku a Ukrajině vyvolal harašení jadernými zbraněmi – Alex Švamberk

Komentáře

Už také vyvíjí strategický bombardér kategorie stealth, tedy obtížně zjistitelný radary, protože stávající strategické bombardéry H-6 jsou odvozeny od Tupolevů Tu-16 z konce padesátých let a nyní se dají prakticky využít jen pro odpalování střel s plochou dráhou letu.

V současnosti má Čína asi 500 jaderných hlavic a bomb, ale v roce 2035 jich může mít už 1500, uvedla loni Asociace pro kontrolu zbraní.

Rychlý je i pokrok, kterého dosahují Číňané v kosmu. V mnoha způsobech replikují to, co jsme udělali ve vesmíru,“ řekl náčelník amerického kosmického velitelství Stephen Whiring a dal to do souvislosti s čínskými aktivitami v Jihočínském moři.

„Jak se nás pokoušejí vytlačit z prvního a druhého řetězce ostrovů v Pacifiku, zamířili do vesmíru kvůli výhodám, které to přináší,“ dodal.

Rusko by neváhalo použít jadernou zbraň jako šokovou terapii, odhalují uniklé dokumenty

Válka na Ukrajině

Čína hodně závisí na kosmických technologiích, což má pro USA jedinou výhodu – nepoužije zbraň plošně ničící satelity, jakou má nést nedávno vypuštěná ruská družice, která by takovou jadernou zbraň nést mohla.

Jak ale upozornil Whiting, Čína i Rusko vědí, že USA závisejí na zařízeních v kosmu, která jsou stále více ohrozitelná.

„Naše síly jsou nyní optimalizovány pro benigní kosmické prostředí. Systémy byly vybudovány nebo na ně byly stanoveny požadavky v době, kdy jsme nečelili hrozbám, jaké vidíme nyní,“ uvedl Whiting.

„Teď se musíme opravdu zaměřit na to, že máme systémy pro ochranu a obranu stávající architektury, že ji učiníme odolnější,“ dodal.

Ruská zbraň na ničení satelitů

Rusko na kosmických zařízeních tolik závislé není, protože je především kontinentální mocností a může více využívat optické kabely.

Rusko má ovšem velké množství menších taktických jaderných zbraní; americký prezident Joe Biden ale loni zastavil vývoj střely s plochou dráhou letu vypouštěné z ponorek, která by mohla nést jadernou hlavici.

Putin se chvástá modernizací jaderného arzenálu a výrobou nových raket

Válka na Ukrajině

Byla příliš nákladná a místo ní se dá použít jaderná bomba shazovaná z letadel nebo střela s plochou dráhou letu vzduch–země s jadernou hlavicí.

Obavy USA také vyvolávají vazby mezi Ruskem a KLDR i Íránem. Obě tyto země by mohly ve vlastních jaderných programech využít ruských zkušeností.

Obnova amerických jaderných zbraní

Oba velitelé apelovali na zákonodárce, aby poskytli peníze na modernizaci americké jaderné triády, na program výměny strategických bombardérů za nové B-2 či na výměnu jaderných ponorek třídy Ohio za novější.

A také na větší ponorky třídy Columbia a na náhradu stávajících mezikontinentálních balistických raket, což si vyžádá během třiceti let 1,5 bilionu dolarů.

Problémem je, že vývoj balistických raket Sentinel bude dražší o 37 procent, než se uvádělo.

Rusko se připravuje i na střet s Čínou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám