Hlavní obsah

Putin se chvástá modernizací jaderného arzenálu a výrobou nových raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že se Ruské federaci podařilo zajistit modernizaci 95 procent strategického jaderného arzenálu a téměř sta procent námořní části jaderné triády. Uvedl také, že Moskva zahájila sériovou výrobu hypersonických raket 3M22 Zirkon. Putin to řekl v projevu ke Dni obránce vlasti, který se v Rusku slaví 23. února.

Foto: Profimedia.cz

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

„Dnes již podíl moderních zbraní a techniky ve strategických jaderných silách dosáhl 95 procent a námořní část jaderné triády je téměř stoprocentní,“ prohlásil Putin ve svém projevu, jehož přepis zveřejnil oficiální web ruského prezidenta. Neuvedl v něm však, zda došlo k modernizaci všech jaderných zbraní, nebo pouze těch, které jsou schopné okamžitého aktivního nasazení.

Jak totiž loni připomněla agentura Reuters, Ruská federace by měla disponovat 5889 jadernými hlavicemi, 1400 z nich by mělo být sice vyřazených, ale měly by být „pravděpodobně neporušené“. Dalších 2815 agentura Reuters označila za „rezervní“ a 1674 za nasazené, tedy takové, které Rusko může víceméně okamžitě použít.

Putin ve svém projevu dále uvedl, že Ruská federace zahájila sériovou výrobu nových hypersonických raket 3M22 Zirkon, které už v půlce února na Ukrajině použila.

Tato raketa patří mezi nejmodernější ruské střely s plochou dráhou letu. Je poháněna náporovým motorem s nadzvukovým spalováním typu scramjet. Měla by mít dolet tisíc kilometrů, některé zdroje ale uvádějí, že se stávajícím palivem jen zhruba polovinu. Je také schopna nést hlavice o hmotnosti až 400 kilogramů s tím, že tyto hlavice mohou být i termojaderné. Odpalovat je lze z lodí a ponorek a vyvíjela se i pozemní varianta.

Putin se proletěl v modernizovaném bombardéru schopném nést jaderné střely

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám