Hlavní obsah

Rusko se připravuje i na střet s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko, které válčí na Ukrajině, se připravuje i na možný konflikt s Čínou. Plyne to z dokumentů, ke kterým se dostal list The Financial Times. Ruské jednotky cvičily i použití nasazení taktických jaderných zbraní v případě útoku „z jihu“.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení s raketami Iskander na Dálném východě

Článek

Tajné materiály z let 2008 až 2014, jejichž pravost potvrdili listu The Financial Times experti, ukazují nejen na nízký práh, co se týká možného použití taktických jaderných zbraní, ale také na přetrvávající podezíravost Moskvy vůči Číně, na které nic nemění utužující se vzájemné vztahy a deklarované partnerství.

Už v roce 2001 se obě země zavázaly, že ani jedna nezahájí proti druhé jaderný úder jako první. Přestože se jejich vzájemné vztahy prohlubovaly, z materiálů určených pro Východní vojenský okruh plyne, že se nacvičovalo několik scénářů reakce na možnou čínskou invazi.

Nácvik obrany proti útokům z jihu

V jednom cvičení a válečných hrách „Severní federace“ odpovídala taktickými jadernými zbraněmi na útok „Jihu“, aby zastavila druhou vlnu invazních sil.

Rusko by neváhalo použít jadernou zbraň jako šokovou terapii, odhalují uniklé dokumenty

Válka na Ukrajině

„Vrchní velitel dal rozkaz použít jaderné zbraně v případě, že nepřítel rozmístí druhý sled svých jednotek a Jih bude hrozit dalším útokem ve směru hlavního úderu,“ stojí v textu. Jasně to potvrzuje, že Rusko cvičí své jednotky, aby byly schopné podniknout jaderný úder jako první.

Kreml na dotaz listu ohledně tohoto materiálu neodpověděl. Čínské ministerstvo zahraničí popřelo, že by Rusko mělo jakýkoli důvod mít podezření, protože platí koncept trvalého přátelství.

I když se Moskva po útoku na Ukrajinu sbližuje s Čínou, dál rozvíjí své obranné síly na východě. „Rusko pokračuje v posilovaní a výcviku svých sil s jadernými střelami na Dálném východě u hranic s Čínou,“ uvedl William Alberque, šéf sekce Strategie, technologie a kontroly zbraní v Mezinárodním institutu pro strategická studia.

„Nezaznamenali jsme zásadní přehodnocení plánů,“ dodal s tím, že se Rusko bojí, že by Čína mohla využít soustředění Moskvy na Ukrajinu „k vytlačení Rusů ze Střední Asie“.

Alberque zmínil, že vzorce nedávných cvičení s raketami Iskander, která se konala loni v červnu a listopadu ve dvou oblastech sousedících s Čínou, odrážejí to, co uvádějí dokumenty. „Mnoho těchto systémů má dosah jenom pro úder na Čínu,“ dodal k použitým jaderným nosičům.

Brigády raket Iskander jsou u Čity, Vladivostoku a jižně od Birobidžanu. Sklady raket u Vladivostoku, Chabarovsku, Blagověščensku, kde je kosmodrom Vostočnyj, a u Komsomolsku, kde jsou i raketová sila.

Britové testovali jaderný systém Trident. Raketa jim spadla jen pár metrů od ponorky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám