Hlavní obsah

Britský admirál: Nejsme na prahu války s Ruskem, NATO má jasnou převahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejvyššího velitele britských ozbrojených sil admirála Sira Tonyho Radakina není země na prahu války s Ruskem, protože NATO, jehož je Británie součástí, má nad Ruskem jasnou vojenskou převahu. Řekl to na londýnské konferenci, kde také uvedl, že ruská „vojenská slabost“ na Ukrajině představitele Západu překvapila.

Foto: Jeff Overs/bbc, Reuters

Tony Radakin

Článek

„Nějaké úvahy a poznatky o Rusku?“ cituje admirálovu řeč deník Evening Standard. „Jak obtížně se na Ukrajině prosazuje. Jak nás překvapila jeho vojenská slabost. Situace, ve které je, a jak se zhoršila posílením NATO.“ Přes svá slova o potížích ruských sil na Ukrajině ale upozornil, že pokud Západ nebude dál posílat podporu, Ukrajina následující dva roky stráví pouze obranou.

Za hlavní problém Ukrajinců označil nedostatky munice a zásob. Republikáni v americkém Kongresu momentálně blokují odeslání další pomoci Ukrajině a Evropa nebyla zatím schopná vzniklou mezeru zaplnit. Členské státy NATO dle Radakina v současnosti řeší, jak by mohla Aliance Ukrajině dále pomoci.

Admirál svůj proslov využil také k utišení diskuze kolem odvodů, poté co náčelník generálního štábu armády generál Sir Patrick Sanders ve své řeči vznesl myšlenku obnovení národní vojenské služby. „Nejsme na prahu války s Ruskem. Nečelíme invazi,“ prohlásil Radakin. „Británie je bezpečná. Jsme v bezpečí, protože jsme součástí NATO, největšího a nejsilnějšího spojenectví světa, a také protože jsme zodpovědná jaderná velmoc.“

Slova o vyslání jednotek NATO na Ukrajinu jsem neřekl jen tak, prohlásil Macron

Evropa

Případný střet Aliance s Ruskem vidí jednoznačně. „NATO má čtyřnásobek lodí a trojnásobek ponorek co Rusko,“ řekl s tím, že NATO má i trojnásobnou leteckou převahu. V případě, že by se Putin nějaké agrese vůči evropským členským státům dopustil, Británie by dle Radakina převzala roli „v centru vojenské odpovědi“.

Řeči o zapojení vojáků NATO do konfliktu na Ukrajině rozpoutal v pondělí slovenský premiér Robert Fico. Následně se k jeho tvrzení o tom, že to některé západní státy plánují, začali vyjadřovat představitelé členských států Aliance. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že by se tato možnost, jak zabránit ruskému vítězství, neměla vylučovat. Nasazení západních sil na Ukrajině ovšem jasně zamítl například německý kancléř Olaf Scholz nebo Bílý dům.

Ruský prezident Vladimir Putin se k vyjádřením západních státníků vyjádřil ve čtvrtečním proslovu před oběma komorami ruského parlamentu, kdy řekl, že riskují rozpoutání jaderného konfliktu a zničení civilizace. I ruský propagandista Vladimir Solovjov v televizním vysílání francouzského prezidenta vyzýval, ať si vybere, které město mu mají Rusové spálit jako první.

Scholz vyzradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících Ukrajině a spustil se povyk

Evropa

Výběr článků

Načítám