Hlavní obsah

Scholz vyzradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících Ukrajině a spustil se povyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že Německo nepošle Ukrajině střely dlouhého doletu Taurus, protože by Německo muselo následovat Francii a Velkou Británii, které pomáhají Ukrajincům odpalovat střely Scalp a Storm Shadow. Informuje o tom britský deník The Telegraph. Bývalý náměstek britského ministra obrany Tobias Ellwood to označil za flagrantní zneužití zpravodajských informací.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Scholz v pondělí uvedl, že němečtí vojáci nemohou následovat své britské a francouzské kolegy ve „způsobu kontroly cílů a doprovodné kontroly cílů“.

„Jedná se o flagrantní zneužití zpravodajských informací, které má záměrně odvést pozornost od neochoty Německa vyzbrojit Ukrajinu vlastním raketovým systémem dlouhého doletu. Rusko toho bezpochyby využije k tomu, aby zvýšilo eskalaci,“ prohlásil podle britského listu Ellwood.

Kritiky se Scholz dočkal i od Norberta Rottgena, vysoce postaveného poslance z německé strany Křesťanskodemokratická unie (CDU). „Prohlášení kancléře ohledně údajného zapojení Francie a Velké Británie do provozování raket dlouhého doletu na Ukrajině je zcela nezodpovědné,“ uvedl Rottgen.

„Němečtí vojáci nemohou být v žádném okamžiku a na žádném místě spojeni s cíli, kterých tento systém (Taurus) dosahuje. Dokonce ani v Německu,“ argumentoval Scholz.

Doposud bylo známo, že Velká Británie poskytuje zpravodajské informace o ruských cílech, ale nebylo jasné, do jak velké míry britští vojáci Ukrajincům skutečně pomáhají.

Taurus není pro Ukrajinu rozhodující. Scholz znovu vysvětloval proč střely zemi nedodá

Válka na Ukrajině

V úterý britská vláda oznámila, že na území Ukrajiny je nasazen „malý počet“ vojáků, přičemž upřesnila pouze to, že někteří se podílejí na zdravotnickém výcviku.

Scholzova slova o roli, kterou hrají britští vojáci na Ukrajině, zvýšila obavy o bezpečnost diplomatů a dalšího personálu včetně vojenského umístěného v zemi, uvedly zdroje z obrany pro deník The Telegraph. Rovněž to zvýšilo hrozbu potenciálních ruských zahraničních zpravodajských operací na britské půdě, dodaly zdroje. Z materiálu však není jasné, zda se zmiňovaní francouzští a britští vojáci nacházejí přímo na území Ukrajiny, nebo v některých okolních zemích.

K situaci se v úterý vyjádřilo i britské ministerstvo obrany, které veškeré dotazy odkázalo na Ukrajinu. „Používání systému Storm Shadow Ukrajinou a veškeré procesy kolem toho jsou záležitostí ukrajinských ozbrojených sil,“ cituje britský deník prohlášení ministerstva.

„Spojené království spolu s dalšími spojenci poskytuje Ukrajině řadu vybavení, které jí má pomoci čelit nezákonné a nevyprovokované agresi ze strany Ruska,“ dodalo.

Justin Crump, šéf poradenské společnosti Sibylline, která se zabývá zpravodajskými službami, o tarusech prohlásil, že se jedná o velmi nebezpečnou zbraň. „Britská podpora Ukrajině není pro Moskvu vzhledem k opakovaným únikům informací žádnou novinkou, ale dříve byla zahalena do nejasností,“ prohlásil Crump.

Dar pro ruskou propagandu

„Scholz však tento závoj jasněji odkryl. Jeho tvrzení je darem pro ruské propagandisty a již nyní tvoří klíčovou součást ruského úsilí o podkopání soudržnosti NATO a podpory Kyjeva v tomto kritickém období před volbami v USA a Velké Británii,“ dodal.

Podle analytiků oslovených britským deníkem The Telegraph má německý kancléř „hlubokou nedůvěru“ v to, že Ukrajinci budou následovat jeho rozkazy a nebudou útočit na důležité ruské cíle.

„Zcela jasně se ukázalo, že důvodem, proč (Scholz) není nakloněn dodávkám raket Taurus, je to, že v zásadě nedůvěřuje Ukrajincům, že tyto rakety použijí způsobem, který nebude v rozporu s tím, co vnímá jako zájmy Německa,“ řekl Fabian Hoffman, analytik z Oslo Nuclear Project.

„Scholz se obává, že by některá z těchto raket mohla být použita k útoku na politicky citlivý cíl, ať už na Ukrajině, nebo v Rusku,“ dodal.

Německé střely Taurus jsou schopny hlubších úderů a obsahují sofistikovanější technologie pro ničení bunkrů než loni dodané britské střely Storm Shadow a francouzské řízené střely Scalp.

Střely Taurus mají dolet až 500 kilometrů, díky čemuž by teoreticky mohly na ruském území zasáhnout i hlavní město Moskvu. Jsou také schopny efektivně ničit i pancéřované objekty, jako jsou armádní bunkry nebo skladiště.

Něco tady nehraje. Francie a Británie řízené rakety Ukrajině dodávají, Německo nikoliv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám