Hlavní obsah

Slova o vyslání jednotek NATO na Ukrajinu jsem neřekl jen tak, prohlásil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že každé slovo, které v pondělí pronesl o možném vyslání pozemních jednotek NATO na Ukrajinu, bylo pečlivě uvážené. Informuje o tom francouzská televize BFM TV. Podle průzkumu listu Le Figaro 68 procent Francouzů se slovy Macrona nesouhlasí. Výrok francouzské hlavy státu později někteří lídři odmítli, estonská premiérka Kaja Kallasová nebo litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis nicméně nasazení aliančních vojsk na Ukrajinu neodmítli.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Je to dostatečně vážné téma. Každé slovo, které ohledně toho řeknu, řádně promyslím a uvážím,“ prohlásil podle francouzské televize Macron při slavnostním otevření pařížské olympijské vesnice v Saint-Denis.

Macron tak potvrdil svá pondělní slova o možném nasazení pozemních sil Severoatlantické aliance na Ukrajině. „Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nemůže být nic vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ řekl Macron podle britského deníku The Guardian.

Francouzi to odmítají

Průzkum listu Le Figaro odhalil, že Francouzi se slovy Macrona nesouhlasí. 68 procent z nich se totiž domnívá, že šéf Elysejského paláce přestřelil, když neodmítl vyslání jednotek zemí NATO na Ukrajinu. Souhlas naopak vyjádřilo 31 procent lidí.

KOMENTÁŘ: Macronův vzkaz Rusku a Ukrajině vyvolal harašení jadernými zbraněmi – Alex Švamberk

Komentáře

Nasazení aliančních vojsk posléze nevyloučila ani estonská premiérka Kallasová, která prohlásila, že vedoucí představitelé zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie musí za zavřenými dveřmi projednat všechny možnosti, včetně toho, co lze pro pomoc Ukrajině ještě udělat navíc. V té souvislosti v rozhovoru pro Politico prohlásila, že je „vše“ na stole, aby Ukrajina mohla porazit Putina.

„Myslím, že jde o jasné signály, které vysíláme do Ruska, že nevylučujeme žádné různé možnosti,“ prohlásila Kallasová v podcastu Power Play listu Politico. „Všechny země totiž pochopily, že musíme udělat vše pro to, aby Ukrajina vyhrála a Rusko tuto válku prohrálo,“ dodala estonská premiérka.

Podobně se vyjádřil i litevský šéf diplomacie Landsbergis, který projevil vděčnost za debatu, kterou Macron svým výrokem zahájil, že „nic nelze smést ze stolu“ a že „žádnou možnost nelze jen tak odmítnout“.

„Velmi vítám a podporuji diskuzi, která začala, protože situace, v níž se v tuto chvíli nacházíme, Putinovi jen prospívá,“ prohlásil podle litevského listu LRT Landsbergis. „Stanovili jsme si všechny možné červené čáry, vůbec ale nejednáme o tom, že bychom na Ukrajině vytvářeli nějaká strategická dilemata pro ruskou armádu,“ dodal.

Země NATO proti

Řada evropských zemí, včetně Německa, Polska, Itálie a České republiky, stejně jako Spojené státy, kategoricky odmítla myšlenku vyslání pozemních jednotek.

Macronova slova ve čtvrtek v projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu okomentoval ruský prezident Vladimir Putin, který pohrozil zničením civilizace.

„(Západní země) musí pochopit, že i my máme zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území,“ prohlásil Putin, podle něhož slova Emmanuela Macrona, který se v úterý nechal slyšet, že nemůže vyloučit nasazení vojsk ze zemí NATO na Ukrajině, hrozí „konfliktem s použitím jaderných zbraní a následným zničením civilizace“.

Pobaltí neodmítá nasazení pozemních jednotek NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám