Hlavní obsah

Bolsonarovi hrozí v Brazílii za zpochybnění volebního systému politická přestávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v bývalým prezidentem Jairem Bolsonarem začal ve čtvrtek v Brazílii. Soudci nejvyššího volebního soudu (TSE) mají rozhodnout, zda zneužil pravomoci, když loni před zahraničními diplomaty zpochybňoval důvěryhodnost elektronického volebního systému.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Bolsonarovi hrozí až osmiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí, a tedy i dlouhodobé přerušení politické kariéry, a proces podle stanice O Globo zřejmě potrvá několik měsíců.

Vyhlídky exprezidenta v procesu u volebního soudu nejsou podle agentury Reuters optimistické.

„Důkazy proti němu jsou velmi silné. Bolsonaro se vyjadřoval v živém přenosu, na Twitteru. Nikdy jsem neviděl, že by někdo proti sobě poskytl tolik důkazního materiálu jako on,“ řekl politolog Rodrigo Prando z Mackenzieho univerzity v Sao Paulu.

Razie u brazilského exprezidenta Bolsonara. Policie mu zabavila mobil

Zahraniční

„Nechci přijít o svá politická práva. Nevím, jestli budu kandidátem na starostu nebo radního. Nevím, jestli budu v budoucnu senátorem nebo prezidentem. Ale abych tím kandidátem byl, musí mi ta politická práva zůstat,“ komentoval ve středu situaci Bolsonaro.

Osmašedesátiletý Bolsonaro loni těsně prohrál volby, v nichž obhajoval čtyřletý prezidentský mandát.

Porazila ho bývalá hlava státu, Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro svému nástupci nepogratuloval a pár dní před jeho inaugurací odcestoval do USA, odkud se do vlasti vrátil až koncem března.

Foto: Profimedia.cz

Povolební demonstrace v brazilském Sao Paulu v lednu 2023

Už tehdy se spekulovalo, že se pravicový politik odjezdem pokusil vyhnout případnému stíhání.

To mu hrozí například i za podněcování k nepokojům, během nichž v lednu odpůrci nového prezidenta vnikli do budov prezidentské kanceláře, parlamentu a nejvyššího soudu.

Kdyby Bolsonaro dostal zákaz vykonávat veřejné funkce, musel by zůstat v politickém ústraní až do roku 2030 a první prezidentské volby, jichž by se směl zúčastnit, by byly ty v roce 2034, kdy mu bude 79 let.

Neúspěšný obhájce funkce brazilského prezidenta Bolsonaro zpochybňuje volby u soudu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám