Hlavní obsah

Sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla Čína po tamních volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla čínská vláda v sobotu k výsledkům prezidentských a parlamentních voleb na Tchaj-wanu. Ty podle Pekingu ukázaly, že vládní strana na ostrově nemá většinu.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Vítěz prezidentských voleb na Tchaj-wanu, dosavadní viceprezident William Laj

Článek

Podle mluvčího čínské Státní rady pro záležitosti Tchaj-wanu Čchen Pin-hua, kterého citovala agentura Nová Čína, výsledky hlasování na ostrově prokazují, že vládní Demokratická pokroková strana (DPP) nereprezentuje většinové veřejné mínění na ostrově.

Podle Čchena je Tchaj-wan součástí Číny a právě skončené volby na tom nic nemění. „Náš postoj k vyřešení tchajwanské otázky a uskutečnění národního sjednocení zůstává konzistentní a naše odhodlání je pevné jako skála,“ zdůraznil mluvčí s tím, že Peking nebude trpět žádné separatistické aktivity na Tchaj-wanu.

„Budeme se držet stanoviska z roku 1992, které ztělesňuje princip jedné Číny, a pevně se stavíme proti separatistickým aktivitám zaměřeným na ‚nezávislost Tchaj-wanu‘, stejně jako proti zahraničnímu vměšování,“ dodal Čchen, jehož země považuje Tchaj-wan za odštěpeneckou provincii Číny.

USA nepodporují nezávislost ostrova

K výsledkům voleb na Tchaj-wanu se vyjádřil také americký prezident Joe Biden. Na dotaz novinářů v Bílém domě řekl, že Washington není pro samostatnost ostrova. „Nepodporujeme nezávislost (Tchaj-wanu),“ citovala agentura Reuters slova Bidena, který se chystal odletět do své venkovské rezidence v Camp Davidu ve státě Maryland.

Prezident tak potvrdil dosavadní stanovisko americké administrativy, která se opakovaně vyjádřila ve smyslu, že podporuje politiku jedné Číny. USA, stejně jako drtivá většina světa, Tchaj-wan jako samostatný stát neuznávají, ale podobně jako některé země, včetně Česka, s ním udržují neoficiální vztahy. Spojené státy jsou také hlavním dodavatelem zbraní na Tchaj-wan.

Republikánská kandidátka na prezidentku: Pokud padne Ukrajina, Čína zaútočí na Tchaj-wan

Amerika

Také Moskva potvrdila svou dosavadní linii. „Postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný,“ uvedla k výsledkům voleb mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Rusko uznává jen jednu Čínu a je proti nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoli podobě,“ dodala podle agentury TASS.

Evropská unie v prohlášení k volbám na Tchaj-wanu zdůraznila nutnost zajištění míru a stability v oblasti Tchajwanského průlivu a vyjádřila obavy z rostoucího napětí v regionu. Vyzdvihla, že Tchaj-wan a EU sdílejí zásady demokracie a vlády práva.

Český prezident gratuloval

Prezident Petr Pavel pogratuloval tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu prezidentských voleb. Je přesvědčen o tom, že vývoj vztahů s Tchaj-wanem bude pokračovat, uvedl na dotaz ČTK.

K výsledku voleb Tchaj-wanu blahopřáli také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i další vládní politici. Podle šéfů obou parlamentních komor bylo volební klání férové a svobodné. Zmínili pokračování a prohlubování spolupráce s ostrovem. Pekarová Adamová označila Tchaj-wan za blízkého partnera.

Prezidentem Tchaj-wanu bude Laj. Čínu to nepotěší

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám