Hlavní obsah

Republikánská kandidátka na prezidentku: Pokud padne Ukrajina, Čína zaútočí na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánská kandidátka na amerického prezidenta Nikki Haleyová prohlásila, že pokud Ukrajina padne ve válce s Ruskem, následovat bude čínská invaze na Tchaj-wan. Haleyová to řekla v republikánské debatě předcházející primárkám v americkém státě Iowa, ve které se střetla s dalším kandidátem, Ronem De Santisem, jenž její slova označil za „kopii postojů (amerického prezidenta) Joea Bidena“.

Foto: Profimedia.cz

Kandidátka Nikki Haleyová

Článek

„Diktátoři vždycky udělají přesně to, co řeknou, že udělají. Čína řekla, že se zmocní Hongkongu. A udělala to. Rusko řeklo, že zahájí invazi na Ukrajinu. A my jsme tomu přihlíželi. Čína říká, že Tchaj-wan je další na řadě. A my bychom jí měli věřit,“ prohlásila republikánská kandidátka Haleyová.

Ta dále připomněla, že pokud by Rusko na Ukrajině uspělo, vrhlo by se i na Polsko a pobaltské státy, což už dříve naznačil například ruský generál Andrej Mordvičev, který prohlásil, že „Ukrajina je jen začátek naší cesty za pohlcením východní Evropy“.

„Jsou to státy Severoatlantické aliance. (Jejich napadení) by dostalo Spojené státy do války. Je to všechno o tom zabránit válce a vždycky tomu tak bylo,“ uvedla dále Haleyová. „Ukrajina je proamerickou zemí, která miluje svobodu,“ dodala bývalá velvyslankyně Spojených států amerických při OSN.

„Pokud vyhraje Rusko, vyhraje i Čína. Tchajwanci mají dobrý důvod k tomu chtít, abychom pomohli Ukrajincům. Oni totiž vědí, že když Ukrajina vyhraje, Čína invazi na Tchaj-wan nezahájí,“ uvedla dále Haleyová.

S ní ale nesouhlasil další republikánský kandidát a guvernér Floridy Ron DeSantis, který její slova označil za „kopii postojů (amerického prezidenta) Joea Bidena“.

DeSantis uvedl, že nechce, aby se USA účastnily války, která nemá žádný „jasný konec“, a že potřebují najít způsob, jak ukončit válku, aby se Spojené státy mohly soustředit na jiné problémy národní bezpečnosti, jako je například přístup Ameriky k Číně.

Oba kandidáti podle americké zpravodajské televize CNN trvali na tom, že jejich přístup k Ukrajině je v konečném důsledku o předcházení válce, zejména takové, která by vyžadovala přítomnost amerických pozemních vojsk. „Jde o to, aby Američané byli v bezpečí,“ řekla Haleyová o pomoci Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Republikánští kandidáti Nikki Haleyová a Ron DeSantis

Republikánské primárky

Podle posledního průzkumu veřejného mínění mezi voliči republikánské strany by se 65 procenty vyhrál bývalý americký prezident Donald Trump, který se debaty v Iowě nezúčastnil.

Na druhém místě by se umístil DeSantis se 13 procenty a s 11 procenty na třetí pozici Haleyová. Na čtvrtém místě by skončil americký podnikatel Vivek Ramaswamy s pěti procenty. Vyplývá to z lednového průzkumu společnosti Morning Consult, která se dotázala celkem 3982 respondentů.

Americké prezidentské volby se budou konat letos 5. listopadu. S největší pravděpodobností se v nich střetnou současný americký prezident Joe Biden, který má mezi demokraty zhruba 70 procentní podporu, a exprezident Trump.

Ukrajina je jen začátek naší cesty za pohlcením východní Evropy, naznačil ruský generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám