Hlavní obsah

Prezidentem Tchaj-wanu bude Laj. Čínu to nepotěší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým prezidentem Tchaj-wanu bude jeho dosavadní viceprezident William Laj, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazoval zlepšení vztahů s Pekingem, po sečtení více než 90 procent okrsků uznal porážku.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

William Laj

Článek

Čtyřiašedesátiletý Laj je viceprezidentem od května 2020 a od loňského ledna stojí v čele vládní Demokratické pokrokové strany (DPP). V předvolební kampani slíbil mimo jiné pokračovat ve snaze o to, aby Tchaj-wan uznaly jako nezávislý stát další země. Dosud tak činí jen 13 zemí, většinou z Latinské Ameriky a Tichomoří. Některé země, včetně USA nebo Česka, s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy.

Současná tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která je v úřadu od května 2016, se podle ústavy o další mandát ucházet nemohla.

Laj, původním vzděláním lékař vystudovaný na americké Harvardově univerzitě, působil v minulosti jako poslanec a od prosince 2010 do září 2017 byl starostou jihotchajwanského města Tchaj-nan. Pak do ledna 2019 působil jako premiér.

Na Tchaj-wanu volí prezidenta, Čína varovala před snahami o nezávislost

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám