Hlavní obsah

Série znásilnění na Martově poli. Pařížská opozice chce park u Eiffelovky a české ambasády zavírat na noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martovo pole, veřejný park pod Eiffelovou věží, bude možná brzy oploceno a na noc se bude zavírat. Důrazně to požadují opoziční konzervativci na pařížské radnici, kteří reagují na neutichající sérii znásilnění, k nimž v tomto prostoru, na jehož jihozápadním okraji leží také české velvyslanectví, v poslední době dochází.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Lidé relaxují na Martových polích v centru Paříže

Článek

Zatím poslední zločin tohoto druhu se podle listu Le Parisien na Martově poli odehrál minulý týden, kdy pět mužů brutálně znásilnilo 27letou mexickou turistku. K incidentu došlo kolem jedné hodiny ráno.

„Byla opilá. Ale to je součástí modu operandi těchto sexuálních násilníků. Vidí zranitelné mladé ženy, turistky, které nemluví francouzsky a jsou tak trochu ztraceny. Často je nutí pít,“ vysvětlil deníku zdroj blízký vyšetřování.

Žena skončila v nemocnici, zatímco dva z útočníků už policie dopadla a soud na ně uvalil vazbu.

Podle serveru 20minutes.fr se Martovo pole, výkladní skříň francouzské metropole, stává jedním z nejnebezpečnějších míst v Paříži. Letos v únoru tady byla znásilněna turistka z Brazílie.

O dva měsíce později na stejném místě zaútočil násilník na německou turistku, zachránil ji ale pákistánský pouliční prodavač, když přivolal policii. Pachatel byl v červnu odsouzen ke dvěma letům vězení.

Šéfka pravicové opozice v městském zastupitelstvu a bývalá ministryně spravedlnosti v administrativě exprezidenta Nicolase Sarkozyho Rachida Datiová důrazně vyzvala socialistickou starostku Anne Hidalgovou, aby urychleně jednala.

„Kolik sexuálních útoků a znásilnění ještě Anne Hidalgová očekává, než se rozhodne na noc uzavřít Martovo pole, aby Pařížané a turisté byli v bezpečí? Žádám paní starostku, aby upřednostnila bezpečnost před politikařením,“ napsala Datiová na Twitteru.

Do Tuilerijských zahrad už jen ve dne

Mnoho veřejných parků v Paříži se na noc zavírá už nyní, včetně známých Tuilerijských zahrad mezi Louvrem a náměstím Svornosti.

Podle radního Auréliena Vérona, mluvčího hnutí Změňme Paříž, jde o návrh, který lze uskutečnit okamžitě. „Buď to pořádně monitorujme, nebo to zavřeme,“ prohlásil s tím, že ve střednědobém horizontu by bylo možné sledovat Martovo pole videokamerami ze specializovaného střediska.

Francie chce před olympiádou uklidit z Paříže do regionů tisíce bezdomovců a migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám