Hlavní obsah

Rusové zaparkovali obrněné transportéry u jaderného reaktoru záporožské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko posílilo svou vojenskou přítomnost v jaderné elektrárně Záporoží, uvádí zpráva britské zpravodajské služby. Své tvrzení opírá o satelitní snímky z 21. srpna, na nichž jsou zachyceny ruské obrněné transportéry. Ty se nacházejí asi 60 metrů od jednoho z reaktorů, uvádí zpráva. Vojáci se pokoušeli ukrýt vozidla tím, že je zaparkovali pod nadzemním potrubím a portály.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská televize odvysílala záběry Záporožské elektrárny (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

„Dokud bude Rusko pokračovat v okupaci Záporožské jaderné elektrárny, hlavním rizikem pro provoz je možnost narušení chladicích systémů reaktoru či poškození záložního elektrického vedení. Riziko představují také zaměstnanci elektrárny, kteří pracují pod tlakem a jsou náchylní dělat chyby,“ poznamenává britská rozvědka.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jaderná elektrárna v Záporoží na snímku z roku 2015

Elektrárnu totiž stále řídí ukrajinští technici, ovšem pod dohledem ruských vojáků. Ochranu a obranu Záporožské jaderné elektrárny má na starosti Ruská národní garda, což je zvláštní ozbrojená složka podřízená přímo prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Ruská armáda obsadila elektrárnu krátce po začátku invaze na Ukrajinu.

Rusko zadrželo dva zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, dávali prý informace Ukrajině

Zahraniční

Na začátku srpna server The Insider napsal, že se po elektrárně pohybuje asi 500 ruských vojáků, kteří jsou vybaveni i těžkou vojenskou technikou. Okolí elektrárny by mělo podle serveru být zaminováno.

Ukrajinští představitelé opakovaně tvrdí, že ruská armáda využívá elektrárnu jako palebnou základnu pro dělostřelecké údery na cíle v okolí a jako „štít“ proti případným ukrajinským protiútokům.

V posledních dnech se obě znepřátelené strany opakovaně vzájemně obviňovaly z ostřelování bezprostředního okolí elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám