Hlavní obsah

Rusko zadrželo dva zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, dávali prý informace Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Příslušníci Ruské národní gardy zadrželi dva zaměstnance okupované Záporožské jaderné elektrárny. Jsou podezřelí z toho, že předávali ukrajinské armádě informace, kde se v areálu elektrárny nacházejí ruští vojáci a vojenská technika, napsala agentura TASS s odvoláním na informace ruské národní gardy.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Příslušníci Ruské národní gardy zastavili nezákonné akce, které ohrožovaly bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Během zvláštních cílených opatření zadrželi dva zaměstnance jaderné elektrárny, kteří předávali ozbrojeným silám Ukrajiny informace o umístění personálu a vybavení na území samotné elektrárny. Zadržen byl také komplic ukrajinských ozbrojených sil, který předal souřadnice pohybu kolon ruské techniky,“ uvádí se ve zprávě.

Ruská národní garda je zvláštní ozbrojenou složkou, podřízenou přímo prezidentu Vladimiru Putinovi a určenou především k potlačování vnitrostátních nepokojů. Tato ozbrojená složka byla nasazena i do invaze na Ukrajinu. Od 4. března mají gardisté na starosti obranu Záporožské jaderné elektrárny, kterou ruská vojska obsadila.

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Evropa

Ve středeční zprávě se uvádí, že gardisté zadrželi 26 narušitelů propustkového režimu v elektrárně, tedy lidí, kteří se nepodřídili nařízení, že do elektrárny se smí jen s propustkou vydanou Rusy.

Rusko a Ukrajina se v poslední době vzájemně obviňují z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě. Ze středečního prohlášení vyplývá, že elektrárna a její ukrajinská obsluha fungují normálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám