Hlavní obsah

Slovensko sníží závislost na ruském plynu o dvě třetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Díky novým kontraktům s Norskem na dodávky zemního plynu Slovensko postupně sníží závislost na dodávkách z Ruska o 65 procent. V pátek to uvedl slovenský ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita).

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky z Norska by měly pokrýt 32 procent spotřeby plynu na Slovensku. Podle Sulíka má Slovensko zajištěny stabilní dodávky plynu do konce roku 2023. „Od 1. června bude realita taková, že jsme snížili závislost na ruském plynu o 65 procent. Ruský plyn budeme ovšem dál nakupovat, abychom co nejvíce naplnili zásobníky. Žádný plyn nenakupujeme dráž než ten z Ruska,“ zdůraznil ministr hospodářství.

Norský plyn bude proudit na Slovensko potrubím přes Německo a Českou republiku.

Světové trhy s LNG čekají nejistou sezónu

Ekonomika

Slovensko si zajistilo rovněž dodávky zkapalněného plynu LNG přes Chorvatsko. „Máme zabezpečené přečerpávání v Chorvatsku, ale postupně také v Itálii, Belgii a v Anglii, která je spojena plynovodem s kontinentální Evropou,“ dodal Sulík. Slovensko chce zatím přečerpat dvě lodě měsíčně. Podle Sulíka ceny norského plynu a LNG nejsou vyšší než ty, které stanovil ruský Gazprom.

Společnost Slovenský plynárenský průmysl (SPP) ve středu oznámila, že uzavřela kontrakt na nákup norského plynu z těžebního pole v Severním moři. Slovensko je momentálně z 85 procent závislé na ruském plynu.

Rusko splnilo hrozbu. Přestalo dodávat Finsku plyn

Evropa

Slovensko leží na hlavní přepravní trase plynu z Ruska přes Ukrajinu do Rakouska a České republiky. Evropská komise (EK) po ruské invazi na Ukrajinu ohlásila plán snížit závislost evropského bloku na ruském plynu. Ještě v roce 2020 Rusko zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám