Hlavní obsah

Ruská učebnice nenechala v klidu ani Maďary. Revoluci v roce 1956 označuje za vzpouru fašistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Nová ruská učebnice dějepisu se stala předmětem diskusí i v Maďarsku - označuje totiž protikomunistickou revoluci v zemi v roce 1956 za vzpouru radikálů a bývalých vojáků fašistického Maďarska. Odsun sovětských vojsk ze zemí východního bloku považují autoři učebnice za chybu. Upozornil na to maďarský server g7.hu.

Foto: Profimedia.cz

Nová ruská učebnice dějepisu

Článek

Žáci 11. ročníku ruských škol se tak od letošního září budou učit, že fašističtí radikálové v roce 1956 v Maďarsku spáchali množství vražd, přičemž jejich oběťmi byli i řadoví maďarští vojáci. „Povstání potlačil Sovětský svaz na základě žádosti tehdejší maďarské vlády,“ píše se v učebnici.

Server g7.hu upozorňuje, že Rusko Vladimíra Putina se tímto hodnocením protikomunistické revoluce 1956 zcela vrátilo k sovětské interpretaci. Podobně hodnotí i události v roce 1968 v Československu, kde podle učebnice došlo k „občanské neposlušnosti“ a sovětské tanky jsou zde prezentované jako nositelé míru.

Falšování historie

Proti zmíněnému hodnocení maďarské revoluce v roce 1956 protestovali bývalí ministři zahraničí Maďarska Géza Jeszenszky a Péter Balázs. Vyzvali premiéra Viktora Orbána a prezidentku Katalin Novákovou, aby se postavili proti takovému falšování historie.

Nová učebnice dějepisu zmiňuje i Českou republiku. „V Praze byl zničen památník maršálu Koněvovi, který postavili po válce vděční Češi. Právě Koněv dal rozkaz neostřelovat Prahu těžkým dělostřelectvem,“ napsali autoři učebnice s tím, že pražská vláda takto vyjádřila svoji vděčnost.

V učebnici, která byla v Rusku nedávno vydána, autoři zcela přepsali části od 70. let až po současnost. Zároveň přidali nové kapitoly věnující se speciální vojenské operaci na Ukrajině, což je název, který Rusko používá pro invazi do sousední země. Učebnice operaci opěvuje s tím, že spojila ruskou společnost, která je na své vojáky patřičně hrdá.

Rusko má novou učebnici dějepisu. Opěvuje válku na Ukrajině a zmiňuje i nevděčné Čechy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám