Hlavní obsah

Rusko má novou učebnici dějepisu. Opěvuje válku na Ukrajině a zmiňuje i nevděčné Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva představila novou učebnici dějepisu, ve které autoři zcela přepsali části od 70. let až po současnost. Zároveň přidali nové kapitoly věnující se speciální vojenské operaci na Ukrajině (SVO), což je název, který Rusko používá pro invazi do sousední země. Učebnice operaci opěvuje s tím, že spojila ruskou společnost, která je na své vojáky patřičně hrdá.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr školství Sergej Kravcov

Článek

O nové učebnici informuje ruský server rbc.ru, který uvedl, že kniha spíše v mnoha ohledech apeluje na své čtenáře místo toho, aby pečlivě vysvětlovala látku.

Vladimir Medinskij, bývalý ruský ministr kultury v letech 2012 až 2020 a jeden z autorů učebnice uvedl, že se jedná o „první takovou učebnici po rozpadu SSSR“, kde se mimo kompletního přepsání dějin od 70. let také „zmenšil oddíl o obecných dějinách“. To Medinskij odůvodnil tím, že se autoři snažili předejít „duplicitám“.

Na začátku 21. století podle učebnice Rusko „předpokládalo, že je studená válka již ukončena“ a že se v dalších letech budou rozvíjet „dobré sousedské vztahy se Spojenými státy a Západem“. Ruský cíl ale údajně USA neměl vyhovovat.

Vyslyšela Putina. Šojguova dcera se veřejně rozešla s partnerem kvůli nesouhlasu s válkou

Evropa

„Fixní ideou Západu bylo destabilizovat situaci uvnitř Ruska, a to nejprve po obvodu jeho hranic,“ píše se v učebnici. K dosažení toho byla prý v bývalých sovětských republikách sponzorována otevřená rusofobie.

„Dále bylo v plánu zatáhnout Rusko do řady konfliktů a ‚barevných revolucí‘, vyvést z rovnováhy jeho ekonomiku a změnit vládu na kontrolovanou,“ vysvětluje dále učebnice úmysly Západu na začátku 21. století, které nijak nepodložila.

Cíl byl prý naprosto jasný, a to „rozparcelování“ Ruska a kontrola nad jeho zdroji, k čemuž měl Západ chtít použít Ukrajinu jako „hlavní beranidlo“.

„Několik generací na Ukrajině bylo od 90. let vychováváno k nechuti k Rusku, na neonacistických myšlenkách,“ píšou dále autoři. Ti k tomuto bodu uvedli, že neonacionalismus na Ukrajině není přímým opakováním německého národního socialismu mezi lety 1920 a 1940, nýbrž „rozhořčeným národnostním, jazykovým a kulturním násilím agresivní menšiny nad většinou“.

Zakázaná opozice

Podle učebnice je také na Ukrajině zakázána jakákoli opozice, ani toto tvrzení ale autoři z Ruska, kde opozice prakticky neexistuje nebo je potírána například s pomocí novičoku (Alexej Navalnyj), nijak nepodložili.

Moskva zároveň Ukrajinu označila za „ultranacionalistický stát“, který vznikl „totální demolicí památek spojených se SSSR“ a všeho, co bylo spojeno s Ruskem.

Nezávislost Ukrajiny má být podle učebnice postavena na „ukrajinofilském hnutí“, které má být spojeno s myšlenkou „antimoskevského Ruska“.

Tato idea měla být prý poprvé vyzkoušena už v 19. století v rakouské Haliči, což je historická země východní Evropy, která byla později rozdělena mezi dnešní Polsko a Ukrajinu.

Idea měla být v Rakousku založena na tom, aby se v něm „udrželi Slované, kteří historicky a kulturně táhli k Rusku“, a dokázalo se jim, že jsou „samostatný stát“. V Rakousku se také měly poprvé vyskytnout požadavky na „odstranění moskevského jazyka“ z veřejného života.

Speciální vojenská operace

Účel SVO autoři nové učebnice dějepisu popisují jako „obranu Donbasu a preventivní zajištění bezpečnosti Ruska“, na které ovšem nikdo neútočil a ani mu nikdo útokem nehrozil.

„Západ zaplavil ukrajinský režim penězi a zbraněmi,“ hořekují autoři, kteří označili Donbas jako „devět let zalitých krví“. „Obyvatelé Donbasu byli nazýváni teroristy, protože chtěli zůstat Rusy,“ uvádí se v textu.

Část Donbasu ovládli ozbrojení proruští separatisté s pomocí Rusů v roce 2014. „Připojen“ k Rusku pak byl na základě zinscenovaného referenda loni na podzim. Pro připojení mělo hlasovat 97 procent lidí, což by znamenalo, že měla souhlasit i drtivá většina zhruba 57 procent etnických Ukrajinců, kteří v Donbaské oblasti žijí. Rusů je tam totiž menšina, a to zhruba 38 procent.

„SVO sjednotila naši společnost, lidi různého věku a profesí,“ uvádějí dále autoři, podle kterých se podpora lidí projevovala zejména ve sbírkách darů pro vojáky, humanitární pomoci obyvatelům nových (nezákonně anektovaných) regionů a „skutečném kultu hrdosti na bojovníky SVO“.

Ruská armáda má naproti tomu čelit „ideologicky napumpované armádě, která je vybavená podle standardů NATO“ a jež je ještě k tomu doplněna o „zahraniční žoldáky a instruktory“, kteří se měli přidat do Ukrajinských ozbrojených sil (AFU).

NATO mělo vybavit ukrajinskou armádu k tomu, aby posílila pozice uvnitř obytných čtvrtí, což mělo znemožnit místním obyvatelům opustit své domovy. „Vlastní občany využívali jako lidské štíty,“ uvádí dále učebnice, která tuto strategii označuje za „brutální“ a poznamenává, že ji nikdo nikdy ve světě ještě na svém území nepoužil.

„Vyvoďte si své vlastní záběry z nové vojenské taktiky Ukrajiny,“ uzavírá učebnice blok o plnohodnotné a nevyprovokované ruské invazi na Ukrajinu.

Nová učebnice dějepisu zmiňuje i Českou republiku. „V Praze byl zničen památník maršálu Koněvovi, který postavili po válce vděční Češi. Právě Koněv dal rozkaz neostřelovat Prahu těžkým dělostřelectvem,“ napsali autoři učebnice s tím, že pražská vláda takto vyjádřila svoji vděčnost.

Památník v pražské Bubenči byl odhalen v roce 1980. Odstraněn byl v roce 2020.

Ruské sankce

Nová učebnice dějepisu nezapomněla ani na sankce, které byly na Rusko za jeho počínání uvaleny. Sankce „bezprecedentního rozsahu“ označila za „naprosto nezákonné“.

„Hovoříme o ekonomické blokádě naší země spojené s přímou krádeží ruských aktiv,“ píší autoři na začátku poslední kapitoly učebnice, která za „hlavního beneficienta ukrajinského konfliktu“, který Rusko samo bezdůvodně rozpoutalo, označila Spojené státy americké.

Veškeré západní pokusy o izolaci Ruska ale podle autorů selhaly, což mají dokazovat pravidelná setkání Moskvy s lídry asijských, latinskoamerických a afrických zemí.

„Myslete kriticky“

„Když se na internetu dozvíte jakoukoli informaci o tom, co se nyní děje na Ukrajině, pamatujte: globální průmysl výroby zinscenovaných videí, podvrhů, falešných fotografií a videí pracuje jako na běžícím páse,“ píši autoři nové učebnice, kteří jako by tím popisovali ruskou praxi. Například lživá zpráva o smrti Petra Pavla se šířila právě z Ruska, což potvrdila i česká policie.

Další odstavec vysvětluje, kdo je „zahraniční agent“. „Podle ruských zákonů, pokud se osoba zabývá aktivní veřejnou činností a dostává za to peníze ze zahraničí, je povinna se registrovat jako zahraniční agent,“ píše kniha o zákoně, který byl v Rusku přijat v roce 2022. 

„S odchodem zahraničních společností se vám otevírá mnoho trhů. Otevírají se vám fantastické možnosti pro kariéru v podnikání a vlastní start-upy. Nepropásněte tuto šanci. Rusko je dnes skutečně zemí příležitostí,“ napsali autoři knihy, kteří se pokusili hromadný odchod západních společností ze země vyobrazit jako výhodu pro dospívající Rusy.

Takhle to chápeme my

Ruský ministr školství Sergej Kravcov uvedl, že nová učebnice už byla předána učitelům ve školách, kteří byli s novým výkladem dějin seznámeni.

„Doplnili jsme obsah, zejména učebnice pro 11. ročník, o ta základní fakta, která jsou dnes aktuální,“ prohlásil Kravcov. „A po oficiálním vítězství vojenské operace budeme učebnice ještě doplňovat,“ dodal.

Podle spoluautora učebnice Alexandera Čubarjana se v knize výrazně zvýšilo pokrytí pro Asii, Latinskou Ameriku a Afriku, pro které připadá zhruba třetina textu. Rozšířeny byly také bloky věnované roli Ruska v globálním světovém dění.

„Dějiny druhé světové války byly aktualizovány, přičemž byla zdůrazněna role Velké vlastenecké války,“ poznamenal Čubarjan. Velká vlastenecká válka je ruským výrazem pro sovětsko-německou válku, která proběhla v letech 1941–1945 poté, co Hitler zahájil operaci Barbarossa, jejímž úkolem bylo obsadit Sovětský svaz.

Německá AfD dostávala peníze od Kremlu na to, aby zastavila dodávky zbraní Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám