Hlavní obsah

Poplach kvůli čínským špionážním kamerám na úřadech. Britové je demontují, Poláci je používají dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně pět polských ministerstev nadále používá systémy na rozpoznávání obličeje od čínské společnosti Hikvision, které se „proslavily“ v čínské provincii Sin-ťiang ke sledování utlačovaných Ujgurů. Kromě lidskoprávního aspektu je zde velké bezpečnostní riziko. Společnost je z velké části kontrolována čínskou vládou a systém je náchylný ke kyberútokům. Britská vláda proto ve čtvrtek nařídila svým úřadům, aby okamžitě přestaly kamery od Hikvisionu používat.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Britské nařízení se vztahuje na kamery vyráběné společnostmi, které podléhají čínským bezpečnostním zákonům, a obsahuje pokyny pro oddělení, aby tato zařízení odpojila od hlavních počítačových sítí a zvážila jejich úplné odstranění.

Rozhodnutí přichází po přezkoumání „současných a budoucích možných bezpečnostních rizik spojených s instalací vizuálních sledovacích systémů na vládních pozemcích“, uvedl kabinetní ministr Oliver Dowden.

Situace tak nabrala rychlý spád poté, co desítky zákonodárců vyzvaly k zákazu prodeje a používání bezpečnostních kamer společnosti Hikvision a Dahua, dvou čínských firem, které jsou zčásti ve vlastnictví státu, kvůli obavám o ochranu soukromí a obavám, že výrobky těchto společností jsou spojovány s porušováním lidských práv v Číně.

Před několika dny ke stejnému rozhodnutí přistoupila i skotská vláda.

Okamžitě je propusťte! OSN konečně zveřejnila zprávu o převýchovných táborech v Číně

Zahraniční

Poláci zatím nic, co Češi?

Trnem v oku je zejména Hikvision, jenž vyrábí mimo jiné zařízení pro rozpoznávání obličeje, které využívají v čínské provincii Sin-ťiang ke sledování Ujgurů držených v táborech. Spojené státy v roce 2019 označily přístup Pekingu k této muslimské menšině jako genocidu, a proto tamní vláda zakázala státní správě nákup a instalaci čínských kamer.

V polovině října nařídilo americké ministerstvo spravedlnosti lobbistům Hikvisionu, aby se zaregistrovali jako „agenti cizí mocnosti“.

Litevské centrum pro kybernetickou bezpečnost při ministerstvu obrany před dvěma lety zjistilo, že kamery Hikvision a Dahua využívají zastaralý software, který se dá využít ke kybernetickým útokům různého typu.

Huawei vydělal v Česku loni 122 milionů korun. Sankcím navzdory

Mobil

Média napříč západními zeměmi v posledních dnech zjišťují, zda i jejich ministerstva a úřady kamery od těchto čínských firem používají. Například polské rádio ZET přišlo v pátek s odhalením, že nejméně pět polských ministerstev monitorovací systémy od Hikvisionu nadále využívá, a to včetně ministerstva zahraničí, ministerstva infrastruktury a ministerstva rozvoje a technologií, od kterých by se dalo očekávat, že budou dvakrát opatrné.

Jediné ministerstvo práce a sociální politiky polským novinářům odpovědělo, že kamery urychleně odstraní.

„Problém přítomnosti čínských kamer Hikvision se však netýká pouze ministerstev a jejich podřízených jednotek. Kontroverzní zařízení zaznamenává snímky i v Národním centru jaderného výzkumu nebo na Ústředním statistickém úřadě. Kamery Hikvision jsou instalovány na polských soudech nebo policejních stanicích. Snímky pořizují na 18 polských nádražích, např. v Katovicích, Krakově nebo Bydhošti. Jsou umístěny také v 50 osobních vozech společnosti PKP Intercity,“ píše se v článku.

Zda, případně kolik českých ministerstev a úřadů využívá kamery čínských státních, případně polostátních firem, není jasné. Novinky se proto obrátily na ministerstvo zahraničí a Úřad vlády s žádostí o osvětlení.

Jisté však je, že si jsou čeští bezpečnostní experti strategické hrozby v oblasti kybernetické bezpečnosti vědomi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) by měl do poloviny příštího roku připravit návrh zákona umožňující státu prověřování dodavatelů do své strategicky významné infrastruktury. Nový zákon by tak mohl ze zakázek vyřadit státní i polostátní čínské firmy, ať už Hikvision, Dauha nebo třeba Huawei a ZTE.

Anketa

Měly by české úřady využívat čínské kamery pro rozpoznávání obličejů?
Ano
7,8 %
Ne
86 %
Je mi to jedno
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2280 čtenářů.

Tesla otevřela prodejnu v Sin-ťiangu, kde dochází k porušování lidských práv

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám