Hlavní obsah

Pellegrini porušil dohodu s Ficem a zveřejnil jména nových ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) řekl, že o nominacích jednotlivých stran na posty ministrů bude informovat jako první prezidentku Zuzanu Čaputovou. V úterý tuto dohodu porušil předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, který zveřejnil nominace za svou stranu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, předseda strany Slovenská národní strana Andrej Danko a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico odcházejí po podpisu koaliční dohody (16. října 2023)

Článek

Politolog Tomáš Koziak neočekává, že z porušení dohody vznikne konflikt, který by vzbudil podezření z toho, že v nové vládní koalici něco nefunguje. Podle Koziaka předseda Směru Pellegriniho kiks přehlédne a nebude ho otevřeně kritizovat. Nová koalice si podle politologa zakládá na tom, že chce vládnout jiným způsobem než předešlé vlády.

„Chce ukončit vládu chaosu. Pokud budou potřebovat prát špinavé prádlo, nebudou to chtít dělat na veřejnosti a řeknou si to maximálně mezi sebou,“ cituje Koziaka agentura SITA.

Fico obvinil Čaputovou, že zdržuje jmenování jeho vlády

Zahraniční

Pellegrini potvrdil, že se bude ucházet o post předsedy parlamentu. Nominantem na post ministra vnitra je Matúš Šutaj Eštok, na post ministra práce, sociálních věcí a rodiny Erik Tomáš, na ministra školství Tomáš Drucker, ministryní zdravotnictví by se měla stát Zuzana Dolinková, ministryní hospodářství Denisa Saková, ministrem informatizace a regionálního rozvoje Richard Raši a vicepremiérem pro plán obnovy Peter Kmec.

Podle politických komentátorů by hlava státu s těmito nominace mohla bez problémů souhlasit.

Kontroverzní nominace

Jinak to může být v případě nominací za Slovenskou národní stranu (SNS), která chce navrhnout na post ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka a na post ministryně kultury Martinu Šimkovičovou. Tyto nominace už potvrdil předseda SNS Andrej Danko.

Huliak na sociální síti šířil nenávist k ochranářům, klimatickým aktivistům a LGBTI komunitě. Huliak například na videu na sociální síti vyzval k oběšení ochranáře Mariána Hletka. Na dalším videu uvedl, že pokud by stál v čele Slovenska, jeho první cesta by směřovala do Moskvy, kde by prosil o odpuštění za vojenskou pomoc Ukrajině.

Šimkovičová pracovala pro kontroverzní televizi Slovan. Politolog Radoslav Štefančík upozorňuje, že dosud nejsou známy žádné aktivity Šimkovičové, které by vedly ke zlepšení úrovně slovenské kultury – a svým vystupováním působí spíš opačným směrem.

„Kulturní obec bude pravidelně a při každé příležitosti ukazovat svou nespokojenost. Takže mezi umělci a ministryní kultury bude panovat v aktuálním volebním období napětí,“ uvedl politolog.

Na Slovensku podepsali koaliční smlouvu, Fico bude opět premiérem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám