Hlavní obsah

Fico obvinil Čaputovou, že zdržuje jmenování jeho vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico obvinil prezidentku Zuzanu Čaputovou, že natahuje jmenování nové slovenské vlády. V parlamentních volbách, které se konaly 30. září, zvítězil Směr a koaliční vládu sestaví společně se stranou Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho a Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Předseda strany Směr Robert Fico

Článek

Na slova předsedy Směru reagoval Prezidentský palác prohlášením, že Fico stále nedoručil prezidentce jména ministrů příští vlády.

„Nevyhnutelnou podmínkou jmenování vlády je doručení jmen nominantů, kteří se mají stát jejími členy. Robert Fico dosud prezidentce žádný takovýto návrh nedoručil,“ upozornila prezidentská kancelář.

Prezidentský palác zdůraznil, že hlava státu koná striktně v souladu s Ústavou Slovenské republiky a její postup při jmenování nové vlády byl dosud věcný a profesionální.

Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové slovenské vládě

Zahraniční

„Na rozdíl od Roberta Fica, který opět přešel do útoku. Když bude mít prezidentka k dispozici seznam nominantů, má právo i povinnost se s jmény obeznámit, a pokud nebudou vážné překážky, vládu jmenuje,“ dodala prezidentská kancelář.

Fico tvrdí, že Čaputová a šéf úřednické vlády Ľudovít Ódor, který zároveň zastupuje ministra vnitra, natahují čas, aby na policejní inspekci stihli ukrýt a zničit důkazy o trestní činnosti některých vyšetřovatelů.

Předseda Směru obviňuje některé vyšetřovatele slovenské Národní kriminální agentury (NAKA), že na politickou objednávku bývalé vládní koalice manipulovali vyšetřování korupčních případů z období předešlých vlád Směru.

Fico bude premiér, Kaliňák může být v nové slovenské vládě ministrem obrany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám