Hlavní obsah

Palestinka, kterou utěšovala Merkelová, horuje pro zničení Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stala se tváří uprchlické krize v roce 2015 a proslavila se jako „uprchlická dívka kancléřky Angely Merkelové“. Nyní vychází najevo, že Palestinka Reem Sahwilová (23), už jako německá občanka, veřejně agituje pro zničení Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová na snímku z roku 2015, kdy jako kancléřka utěšovala palestinskou dívku, jež dnes horuje za zničení Státu Izrael.

Článek

Sahwilová sdílela prostřednictvím svého profilu na Instagramu kresbu, která ukazuje obrysy Izraele a palestinských území. Pod ní je slogan: „Od řeky k moři #freepalestine“, připomněl list Bild.

Zdánlivě neškodné rčení, že by Palestina měla být „svobodná od řeky k moři“, je ve skutečnosti antisemitským výkřikem o vyhlazení židovského státu. „Znamená to, že Palestinci by měli dostat celou oblast mezi Středozemním mořem a řekou Jordán. To je možné pouze v případě zničení Izraele,“ podotýká Bild.

Toto heslo, které je slyšet téměř na všech protiizraelských demonstracích, už postihl zákaz bavorského ministerstva vnitra. V ČR se zákaz zvažuje, řekl Novinkám ministr vnitra Vít Rakušan.

Transparenty o Palestině od řeky k moři jsou za hranou, míní Rakušan. Objevily se i v Praze

Domácí

Na Merkelovou se sesypaly výtky

Sahwilová si získala proslulost po celém Německu v červenci 2015 během občanského dialogu s tehdejší kancléřkou Angelou Merkelovou (69, CDU). Do Německa přišla s rodinou jako osoba bez státní příslušnosti v roce 2010 a zpočátku jí připadl pouze status tolerované osoby.

Kancléřka jí tehdy, tedy ještě předtím, než o několik týdnů později otevřela hranice pro běžence, před kamerami řekla, že v Evropě pro všechny uprchlíky není místo a že německé zákony se musí dodržovat.

Foto: Profimedia.cz

Palestinka Reem Sahwilová v roce 2017

Reem poté promluvila o svém strachu z deportace a propukla v pláč. „Zažíváme těžké časy, naše rodina je před deportací zpět do Libanonu,“ svěřovala se v slzách a vzlykání.

„Mám cíle jako všichni ostatní. Chci studovat jako oni. Je velmi nepříjemné vidět, že jiní se mohou těšit ze života a já ne,“ upozornila.

„Merkelová se poněkud neobratně snažila dívku utěšit a později čelila výtkám, že reaguje příliš chladně a projevuje příliš málo soucitu,“ připomněl Bild.

Na Twitteru se dokonce objevil hashtag #merkelstreichelt (volně přeloženo „když hladí Merkelová“) v reakci na údajně necitlivé a odtažité konejšivé pohlazení po zádech, které se dívce od kancléřky dostalo.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

Nakonec získala i občanství

Ještě v roce 2015, krátce po po plačtivém televizním vystoupení, Reem v rozhovoru pro deník Die Welt řekla, že by Izrael vymazala z mapy, a to i přesto, že jej podle svých slov nikdy nenavštívila. „Země by se neměla nazývat Izrael, ale Palestina,“ řekla Weltu Sahwilová. Rodiče Reem podle jejích slov odmala vedou k jediné pravdě – že Izrael palestinské obyvatele z jejich země vyhnal.

Přestože Merkelová tehdy 14leté Reemě žádnou pomoc neslíbila, Palestinka ve Spolkové republice zůstala. V roce 2017 získala povolení k pobytu na dobu neurčitou. Podle rostockých novin Städtische Anzeiger získala letos v únoru německé občanství.

From the river to the sea. Bavorsko bude stíhat provolávání tohoto propalestinského sloganu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám