Hlavní obsah

OSN mlčí ke genocidě Ujgurů. Dodáváte čínskému režimu sebevědomí, varují kritici

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová už několikrát odložila vydání zprávy o genocidě Ujgurů v čínských koncentračních táborech. Slíbila přitom, že ji po deseti měsících odkladů ještě před svým odchodem z funkce koncem srpna konečně zveřejní. Nyní ale naznačila, že to kvůli ověření informací poskytnutých Čínou znovu nestihne.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová

Článek

Lidskoprávní aktivisté, akademici a také nezávislí experti z OSN upozornili na věznění více než milionu členů muslimské menšiny Ujgurů poprvé před čtyřmi lety, informoval The New York Times.

Aktivisté se obrátili na OSN s žádostí o nezávislé prošetření, díky němuž by mohl Peking za porušování lidských práv nést odpovědnost. Navíc by to příbuzným obětí přineslo úlevu a zadostiučinění.

Mučení, sterilizace a přeučování

V srpnu 2018 začaly přicházet zprávy o zadržování více než milionu členů čínských muslimských etnik včetně Ujgurů z provincie Sin-ťiang, kde jich podle statistik žije zhruba 11 milionů.

Je to odpověď, která neudělá nic, než že dodá čínským autoritářům a dalším autokratům po celém světě sebevědomí. Je to velice znepokojivá známka neschopnosti systému pro lidská práva v OSN postavit se mocným státům.
Sophie Richardson , čínská kancelář Human Rights Watch

Čínský režim vězně umístil do koncentračních táborů s vysokou ostrahou. Kromě nuceného „přeučování“ se na nich podle obvinění dopouštěl a zřejmě stále dopouští mučení, sexuálního násilí a nucené sterilizace.

Bacheletová dříve slíbila vydání zprávy ještě před svým odchodem z funkce koncem srpna. Nyní naznačuje, že k tomu dojít nemusí. Argumentuje tím, že návrh zprávy poskytla Číně a ta zaslala nové informace, které komisařka nyní ověřuje. Podle ní jde o standardní proceduru a čínské informace pomohou ověřit fakta.

Američané trestají Čínu za útlak Ujgurů

Amerika

Čínské ministerstvo zahraničí i tak už zprávu veřejně odsoudilo. V červenci jeho mluvčí vyzval úřad vysoké komisařky, aby „uznal závažné obavy čínského lidu a všech, kteří se zasazují o spravedlnost ve světě, stál na správné straně historie a odmítl vydat zprávu o Sin-ťiangu založenou na dezinformacích a falešných obviněních“.

Přesně, co Čína chtěla

Bacheletovou lidskoprávní aktivisté nedávno kritizovali za návštěvu Číny. Zdržování dlouho očekávané zprávy považují za důkaz bezzubosti OSN a liknavosti narušit status quo v OSN. Poprvé komisařka avizovala zveřejnění materiálu před deseti měsíci, informoval deník The New York Times.

„Toto je přesně ta tisková konference, kterou Čína chtěla,“ řekla Sophie Richardsonová z čínské kanceláře lidskoprávní organizace Human Rights Watch k oznámení možného zpoždění zprávy.

„Je to odpověď, která neudělá nic, než že dodá čínským autoritářům a dalším autokratům po celém světě sebevědomí. Je to velice znepokojivá známka neschopnosti systému pro lidská práva v OSN postavit se mocným státům.“

Pusťte pozorovatele do Sin-ťiangu, vyzývá Čínu svět včetně Česka

Svět

„Stále jsem pod ohromným tlakem (zprávu) vydat, či nevydat, ale kvůli těmto tlakům žádné informace zadržovat nebo vydávat nebudu,“ bránila se vysoká komisařka OSN na čtvrteční tiskové konferenci.

Ta potěšila spíše Čínu než rodiny obětí a lidskoprávní aktivisty. „Čína vidí OSN jako orgán, který může ospravedlnit její postoje ke světové politice, a proto, když se začne vymezovat proti jejím krokům v Sin-ťiangu, je to pro ni důvod k obavám,“ zhodnotila profesorka Rosemary Footová z Oxfordské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám