Hlavní obsah

Američané trestají Čínu za útlak Ujgurů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát schválil návrh zákona, který má zabránit dovozu zboží vyrobeného za využití nucené práce Ujgurů a dalších muslimských menšin v čínské provincii Sin-ťiang. Pro potrestání zjevného porušování lidských práv se vyslovili všichni senátoři. Spojené státy v minulosti čínské „převýchovné tábory“ pro Ujgury označily za genocidu.

Foto: Profimedia.cz

Chuck Schumer, lídr demokratické většiny v Senátu

Článek

Návrh zákona už musí podepsat jen prezident Joe Biden.

Až nařízení vejde v účinnost, ministerstvo pro vnitřní bezpečnost vypracuje seznam subjektů, které spolupracují s čínskou vládou při represích vůči Ujgurům a dalším skupinám v Sin-ťiangu, a zakáže dovoz jimi vyrobeného zboží do USA.

Americká sněmovna zakázala dovoz zboží z čínského Sin-ťiangu

Amerika

Import zboží ze Sin-ťiangu bude umožněn pouze, pokud americká vláda „jasnými a přesvědčivými důkazy” prokáže, že při jeho výrobě nebyla využita nucená práce.

Pražský Marriott odmítl v Číně utlačované Ujgury, mateřský řetězec se od něj distancuje

Domácí

Proti návrhu zákona hlasoval jen jediný člen Kongresu, a to republikánský poslanec Thomas Massie. Podle serveru Axios tato neobvyklá shoda napříč politickým spektrem dokazuje, že jsou současní američtí politici připraveni reagovat na porušování lidských práv ze stran Pekingu.

Velké firmy lobbovaly za odmítnutí zákona

Podle lidskoprávních aktivistů jde o vůbec první podstatný trest pro čínskou vládu za zvěrstva v Sin-ťiangu a mohl by se stát precedentem pro další země, které by ho mohly následovat.

Čína zkouší na Ujgurech kamerový software, jenž rozeznává emoce

Svět

Axios připomíná, že velké korporace jako Nike nebo Coca Cola vehementně lobbovaly za to, aby návrh zákona neprošel, ale jejich snaha nakonec padla vniveč. Zákon bude mít velké dopady pro americké dodavatelské řetězce úzce propojené s čínským průmyslem.

Ruku v ruce s tím senátoři odklepli nominaci Nicholase Burnse jakožto nového amerického velvyslance v Číně.

Ve stovkách převýchovných táborů v provincii Sin-ťiang na západě Číny, které se oficiálně jmenují Střediska pro profesní přeškolování, je podle odhadů až milion muslimských Ujgurů určených k převýchově. Zbylých až devět milionů, kteří žijí v provincii Sin-ťiang, žije pod přísným dohledem sledovacích systémů a všudypřítomné tajné policie. Ujgurové se v minulosti dopustili teroristických útoků a čínské úřady se snaží jejich kulturu vyhladit.

Britský parlament: Čína se dopouští genocidy Ujgurů

Svět

Bývalý šéf americké diplomacie Mike Pompeo poslední den ve funkci oznámil, že resort zahraničí dospěl k závěru, že chování čínské vlády vůči ujgurské menšině představuje genocidu.

„Po pečlivém přezkoumání dostupných informací jsem dospěl k závěru, že Čína pod řízením a kontrolou Čínské komunistické strany páchá genocidu vůči převážně muslimským Ujgurům a dalším etnickým a náboženským skupinám v Sin-ťiangu,“ uvedl 19. ledna tohoto roku.

V červenci pak stejný postoj potvrdila i současná Bidenova vláda ústy svého ministra obrany Lloyda Austina.

Genocidu právně definuje úmluva OSN o zabránění a trestání činu genocidy:
„V této Úmluvě se genocidou rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:
a) usmrcení příslušníků takové skupiny;
b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;
d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám