Hlavní obsah

Pusťte pozorovatele do Sin-ťiangu, vyzývá Čínu svět včetně Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiačtyřicet zemí, včetně České republiky, vyzývá Čínu, aby do provincie Sin-ťiang obývané muslimskými Ujgury pustila nezávislé mezinárodní pozorovatele. Kanadská velvyslankyně při Radě OSN pro lidská práva Leslie Nortonová jménem těchto států také uvedla, že ve vstupu do tohoto regionu by nikdo neměl bránit ani Vysoké komisařce OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Převýchovný tábor pro Ujgury v provincii Sin-ťiang

Článek

„Jsme hluboce znepokojeni situací ohledně lidských práv v autonomní oblasti Sin-ťiang,“ uvádí se v prohlášení. Jeho signatáři připomínají, že podle věrohodných zpráv je v tomto čínském regionu svévolně zadržováno více než milion lidí a státní dozor je neproporčně zaměřen proti Ujgurům a dalším menšinám. Ze Sin-ťiangu také přicházejí informace o mučení nebo krutém a nelidském zacházení, ponižujících trestech, nucených sterilizacích nebo o tom, že úřady oddělují děti od jejich rodičů.

Britský parlament: Čína se dopouští genocidy Ujgurů

Svět

„Vyzýváme Čínu, aby umožnila okamžitý... a neomezený přístup do Sin-ťiangu nezávislým pozorovatelům, včetně Vysoké komisařky,“ uvádí se v prohlášení, jehož signatáři také dali najevo znepokojení nad rozdrolováním základních svobod v Hongkongu a situací ohledně lidských práv v Tibetu. K této výzvě se připojily západní země.

Na pozemku bývalé školy v Kanadě našli ostatky přes 200 dětí

Amerika

Naopak Čína podle agentur požaduje, aby Rada OSN pro lidská práva „objektivně prošetřila“ zločiny páchané na původních obyvatelích Kanady, zejména dětech. Děje se tak v souvislosti s nedávným nálezem masového hrobu s ostatky 215 dětí na pozemku bývalé církevní internátní školy. Ta byla součástí systému, který usiloval o asimilaci potomků původních obyvatel i cestou vynucování jejich odloučení od rodičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám