Hlavní obsah

Obrovský dav se shromáždil ve Washingtonu. Na podporu Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obří dav odsuzující antisemitismus a požadující okamžité propuštění rukojmích, které zajali teroristé z Hamásu, v úterý odpoledne místního času zaplnil washingtonský park National Mall. Sešlo se téměř 300 000 lidí.

Protest ve Washingtonu Video: AP

 
Článek

Největší proizraelské shromáždění od útoků 7. října, kdy teroristé z Hamásu při vpádu na území židovského státu povraždili na 1200 lidí a dalších 239 odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy, oslovil podle CNN izraelský prezident Jicchak Herzog.

„Dělí nás tisíce mil, a přesto jsme se sjednotili, abychom pochodovali za nemluvňata, chlapce a dívky, ženy a muže, které Hamás zlovolně drží jako rukojmí. Pochodovali za právo každého žida žít hrdě a v bezpečí v Americe jako v Izraeli a na celém světě,“ oslovil dav Herzog.

Po prezidentově projevu k lidem shromážděným v parku National Mall, odkud není daleko ani do Kapitolu, ani do Bílého domu, promluvila Sara Blauová, studentka marylandské univerzity, která po říjnovém útoku postrádá svého spolužáka ze střední školy a dobrého kamaráda, izraelského vojáka Omera Neutru, kterého Hamás odvlekl do Gazy.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Dav během demonstrace podporující Izrael

Britská ministryně vnitra vyhozena. Kritizovala mírnost policie při propalestinských demonstracích

Zahraniční

„Je zábavný, hodný, charismatický. Všichni ho milují,“ popsala Neutru dívka, která se na pochod vydala s jeho portrétem na tričku. „Jsem tu, abych ukázala svou podporu Izraeli. Jsem hrdá sionistka, hrdá židovka a jsem tu proto, abych podpořila svou komunitu.“ dodala.

„Jsme tady, abychom světu ukázali, že nebudeme znovu vyhlazeni,“ řekl agentuře Reuters 57letý Marco Abbou, který je původně z Izraele a žije ve státě New Jersey.

„Volat po příměří je nehorázné“

„Volat po příměří je nehorázné,“ reagoval v projevu k davu republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Lidé na jeho slova reagovali jásotem a pokřiky „ne příměří“.

K výzvám ohledně zastavení bojů se na začátku války podobně vyjádřil také Bílý dům, nyní ale administrativa prezidenta Joea Bidena prosazuje delší „humanitární přestávky“ a tlačí na Izrael ohledně ochrany palestinských civilistů.

USA a Británie uvalily další sankce na vůdce Hamásu, EU zatím nic

Zahraniční

Pochod za Izrael provázejí přísná bezpečnostní opatření, a to nejen proto, že se ho účastní Chuck Schumer, vůdce demokratické většiny v americkém Senátu, Mike Johnson, republikánský předseda Sněmovny reprezentantů, či demokratický kongresman Hakeem Jeffries.

S pokračující válkou v Izraeli sílí totiž v USA antisemitské nálady, které se projevily například tím, že dosud neznámí pachatelé v kampusu newyorské univerzity poničili plakáty s podobiznami rukojmích unesených Hamásem a nahradili je palestinskými graffiti.

Na propalestinských shromážděních, která v USA převažují, pak zaznívají antisemitská hesla a nezřídka výzvy k protižidovskému násilí.

Úterní proizraelskou manifestaci podle zdrojů AP americké úřady klasifikují jako bezpečnostní událost „první úrovně“, což je nejvyšší stupeň na federální stupnici, který značí potřebu výrazného zapojení federálních složek do bezpečnostních opatření.

Reuters popisuje, že kolem dějiště shromáždění byla řada ulic uzavřena. Federální úřady podle AP varovaly washingtonskou policii před rizikem násilností, ovšem uvedly, že neodhalily žádné „specifické“ hrozby.

FOTO: Happening v centru Prahy připomněl izraelské rukojmí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám