Hlavní obsah

Nizozemský Haarlem zakáže reklamy na maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haarlem

Nizozemské město Haarlem se stane prvním na světě, kde se na veřejných prostranstvích zakáže reklama na maso. Krok má snížit spotřebu, a tím pádem i emise skleníkových plynů, píše list The Guardian.

Foto: ALEMAR Food Group s.r.o.

Ilustrační foto

Článek

Zákaz začne ve městě platit od roku 2024. Město se k tomuto kroku rozhodlo, když bylo maso zařazeno na seznam výrobků, které podle odborníků přispívají ke globálnímu oteplování.

Reklamy nebudou povoleny v tamějších autobusech, zastávkách, obrazovkách na veřejných prostranstvích. Rozhodnutí kritizují představitelé masného průmyslu. Podle nich vedení Haarlemu „zachází příliš daleko v tom, aby lidem říkalo, co je pro ně nejlepší“.

Nedávné studie naznačují, že celosvětová produkce potravin je zodpovědná za jednu třetinu všech emisí, jež způsobují oteplování planety. Využívání zvířat k výrobě masa představuje dvojnásobné znečištění než produkce rostlinných potravin.

Světové ceny potravin jsou na desetiletém maximu

Ekonomika

Lesy, které absorbují oxid uhličitý, jsou káceny pro pastvu zvířat, zatímco hnojiva používaná pro pěstování jejich krmiva jsou bohatá na dusík, jenž může přispívat ke znečištění ovzduší a vody, změně klimatu a poškozování ozónové vrstvy. Dobytek také produkuje velké množství metanu, silného skleníkového plynu.

Radní Ziggy Klazesová ze Zelené levice, která navrhla návrh na zákaz reklamy na maso, řekla, že nevěděla, že město bude první na světě, které takovou politiku prosadí. „Nejde nám o to, co si lidé pečou a smaží ve své vlastní kuchyni; když budou dál chtít jíst maso, je to v pořádku. Nemůžeme ale lidem říkat, že je klimatická krize, a přitom je povzbuzovat, aby kupovali produkty, které k ní přispívají,“ uvedla pro rozhlasovou stanici Haarlem 105 a pokračovala: „Samozřejmě je spousta lidí, kteří toto rozhodnutí považují za pobuřující a povýšenecké, ale je také spousta lidí, kteří si myslí, že je v pořádku.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám