Hlavní obsah

Neuvěřitelné podezření: Věděli novináři o útoku Hamásu předem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevládní organizace Honest Reporting ve čtvrtek upozornila na snímky agentur AP a Reuters, jejichž externí spolupracovníci fotili během řádění Hamásu 7. října. Jak je možné, že se na místo dostali tak rychle, ptá se Honest Reporting. Agentura Reuters už popřela, že by měla jakékoliv informace o útoku předem, novináři se na místa útoků dostali zhruba dvě hodiny po jejím začátku.

Foto: AP

Teroristé za přítomnosti fotografů unášejí Adine Mošeovou (7. října)

Článek

Teroristé z Hamásu unesli Adinu Mošeovou (72) z Izraele na motorce, fotografové dokázali zločin podrobně a rozsáhle zachytit. Dostali o útoku předem konkrétní informace? To je jen jedna z řady závažných otázek, kterou si pokládá nevládní izraelská organizace Honest Reporting ve své zprávě, na kterou upozornil mimo jiné deník Bild.

Fotografové, jejichž snímky zakoupila světová média včetně těch renomovaných západních, se dostali na místo tak rychle, že zachytili v přímém přenosu řádění teroristů z Hamásu. Únos dvaasedmdesátileté seniorky je jedním z takových případů.

Únos Adiny Mošeové 7. října během útoku teroristického hnutí Hamás.

Časosběrná vizualizace ukazuje, jak se Izrael neustále brání raketám Hamásu

Blízký a Střední východ

Pod fotografiemi agentury AP jsou jako autoři uváděni Hassan Aslája, Júsuf Masúd, Alí Mahmúd a Chátim Alí. Agentura Reuters použila snímky fotografů Muhammad Fajk abú Mustafa, Jásir Kúdih. Tito lidé externě spolupracují například i s televizní stanicí CNN či renomovanými The New York Times.

Organizace Honest Reporting se ptá, zda je možné předpokládat, že zmínění fotografové dostali informace o útoku předem, nebo zda byli součástí plánů Hamásu od samého počátku.

Fotografové, nebo infiltrátoři?

Hassan Aslája překročil 7. října ráno hranice Gazy, nafotil hořící tank a zachytil na svých fotografiích i útočníky v kibucu Kfar Aza. Organizace Honest Report zveřejnila snímky jeho účtu na sociální síti X, které nyní již Aslája smazal. Fotograf na nich stojí před izraelským tankem, nemá helmu ani vestu s označením „Press“. Agentura Human reports naznačuje, že se fotograf choval spíš jako jeden z infiltrátorů, kteří osudnou sobotu na území Izraele pronikli.

Fotograf abú Mustafa zveřejnil fotky davu, jak lynčuje izraelského vojáka vytaženého z tanku na izraelských hranicích. Fotografové, jejichž fotky zveřejnila agentura Reuters, vyfotili z toho místa snímky izraelského hořícího tanku.

Bylo nás šest proti stovce teroristů, popsal Novinkám člen domobrany v kibucu

Blízký a Střední východ

Na sociálních sítích se navíc objevily fotografie, na kterých Aslája pózuje s jedním z vůdců Hamásu Jahjáem Sinwárem. Aslája externě spolupracoval s televizní stanicí CNN. „Jsme si vědomi článku a fotografií týkajících se Hassana Asláji, fotografa na volné noze, který spolupracoval s řadou mezinárodních médií, včetně izraelských. Přestože jsme v tuto chvíli nenašli důvod pochybovat o novinářské správnosti jeho práce, kterou pro nás odvedl, rozhodli jsme se s ním pozastavit veškeré styky,“ uvedla CNN.

Reuters: Snímky vznikly dvě hodiny po začátku útoků

Fotografie celkem logicky tvrdě odsoudili nejvyšší představitelé Izraele. „Tito novináři se podíleli na zločinech proti lidskosti, jednáním porušili profesionální etiku,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Novináři, kteří věděli o masakru, a přesto nečinně přihlíželi vraždění dětí, se neliší od teroristů a mělo by se s nimi tak zacházet,“ uvedl na sociální síti X Benny Ganc, člen válečného kabinetu a bývalý ministr obrany.

Na dotaz německého deníku Bild agentura Reuters kategoricky popřela, že by měla předem jakékoli informace o barbarských útocích 7. října.

„Reuters získal fotografie od dvou nezávislých fotografů z Gazy, kteří byli 7. října ráno na hranicích a s nimiž neměl žádný předchozí vztah. Fotografie zveřejněné agenturou Reuters byly pořízeny dvě hodiny poté, co Hamás vypálil rakety na jižní Izrael, a více než 45 minut poté, co Izrael uvedl, že ozbrojenci překročili hranici,“ uvedla agentura ve svém prohlášení. Agentura dodala, že reportéři agentury Reuters se v místech uvedených v článku nenacházeli.

Izrael ukázal nový web se snímky z masakru Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám