Hlavní obsah

Navalnyj skončil za sprosté slovo na samotce, za půl roku je tam podeváté

Vězněný ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj ve středu na Twitteru informoval, že jej přesunuli na 12 dní na samotku, údajně kvůli sprostému slovu. Je to už podeváté za půl roku, co dali opozičníka na toto oddělení. Ve vězení si odpykává souhrnný trest jedenáct a půl roku odnětí svobody. Obvinění ze zpronevěry či pohrdání soudem ale on i některé země považují za zinscenovaná s cílem umlčet ruskou politickou opozici.

Foto: Uncredited, ČTK/AP
Článek

Navalnyj na Twitteru napsal, že z předchozí samotky ho „pustili“ v pondělí. Uplynul však sotva den a ruského opozičního předáka dali opět za trest do cely o samotě.

„Tentokrát jsem dostal 12 dní za ‚použití slova k**va (promiňte) při hovoru se spoluvězněm‘,“ uvedl Navalnyj na Twitteru ve středu.

Dodal, že na samotce je za posledního půl roku podeváté. Zároveň je to ve středu přesně půl roku od doby, kdy Navalného přesunuli do trestanecké kolonie třídy IK-6 ve vesnici Malekovo ve Vladimirské oblasti.

Šití a sezení pod Putinovým portrétem. Navalnyj popsal poměry v trestanecké kolonii

Evropa

„IK-6 má údajně nechvalně proslulou reputaci s četnými obviněními z mučení a týrání,“ napsal v červnu, kdy byl Navalnyj do kolonie přesunut, britský deník Guardian.

Podle Navalného je vězení v Malekovu jedno z nejcyničtějších. Ačkoli dozorci posílají vězně na samotku za jedno sprosté slovo, sami jsou podle něj sprostí a obhroublí. Přesto Navalnyj toto vězení nepokládá za to nejvíce bezprávné v Rusku.

Navalného zatkli v lednu 2021 po návratu z Německa. V srpnu roku 2020 předák utrpěl otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičoků. Podezřívá z toho ruskou tajnou službu; dokazovalo to i pátrání serverů Bellingcat a Insideru. Navalnyj sám pak v telefonním hovoru v utajení napálil jednoho z agentů ruské FSB, který otravu přiznal.

Ihned po návratu do Ruska Navalného v lednu 2021 zadrželi a později odsoudili k dvěma a půl roku odnětí svobody za porušení probace v případu, jenž předák považoval za zinscenovaný. Rozsudek, v tomto případě z roku 2014, napadl i Evropský soud pro lidská práva, podle nějž byl nespravedlivý.

V březnu tohoto roku pak Navalnyj dostal dalších 9 let za údajnou rozsáhlou zpronevěru a pohrdání soudem. Navalnyj sám to považuje za politicky motivované a také řada demokratických zemí v tom vidí snahu Putinova režimu umlčet místní politickou opozici. Prezident USA Joe Biden požadoval v červnu propuštění Navalného, který je podle něj vězněn neprávem, a o situaci mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám