Hlavní obsah

Narozeniny s vážnou tváří. Na slavení Putinových sedmdesátin není v Rusku nálada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Zatímco ruský prezident Vladimir Putin ke svým pátečním 70. narozeninám dostává od podřízených a spojenců blahopřání, uvědomují si ruští činitelé, že současná doba velkým oslavám v Rusku nepřeje, uvedl zpravodajský portál Meduza. Svědčí o tom i fakt, že šéf Kremlu svolal na svůj slavnostní den do rodného Petrohradu neformální summit některých bývalých států Sovětského svazu.

Putin se v den svých 70. narozenin sešel s představiteli států bývalého SSSR.Video: AP

 
Článek

Pompézních oslav se Putin v Rusku zřejmě nedočká. „Po inauguraci ruského kola v Moskvě je jasné, že nyní je lepší nic neslavit. Není na to doba. Gubernátoři dokonce uvažují, že omezí výdaje na novoroční oslavy. Peníze na rozhazování teď nikdo nemá,“ řekl Meduze nejmenovaný zdroj blízký Kremlu.

V době, kdy se v září stahovali ruští vojáci od strategického Izjumu na severovýchodě Ukrajiny, Putin v Moskvě slavnostně uváděl do provozu obří ruské kolo. Na atrakci se ale hned v první den objevily technické závady a kolo muselo být neustále zastavováno, čehož si škodolibě všímala média.

Putin v Moskvě otevřel největší ruské kolo v Evropě. Hned se rozbilo

Zahraniční

Jiný zdroj Meduzy má ještě další vysvětlení pro umírněnost oslav Putinových narozenin: „Nač připomínat, že náš prezident je už nějakou dobu důchodce?“

K minimálním oslavám přispívá i fakt, že Putin si do rodného Petrohradu pozval na neformální summit státníky zemí bývalého Sovětského svazu.

Nechyběl mezi nimi jeho největší spojenec Alexandr Lukašenko z Běloruska, ale přítomni byli třeba také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev či arménský premiér Nikol Pašinjan. Ti přitom byli ještě ve čtvrtek v Praze na neformálním summitu Evropského politického společenství, kde jednali s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Jedním z témat summitu byla i pomoc Ukrajině, na níž útočí ruští okupanti.

Erdogan mluvil s Putinem. Rád by dosáhl vývozu ruských hnojiv

Válka na Ukrajině

Putin s ostatními státníky jednal v Petrohradu o bezpečnosti, ale také o posílení multilaterálních vztahů či udržitelnosti ekonomik. „Kromě Ukrajiny, kde dochází k tragickým událostem, vznikají často konflikty mezi dalšími zeměmi na postsovětském území. To vyžaduje bezpodmínečné vypracování opatření k jejich řešení,“ uvedl Putin.

KOMENTÁŘ: Putin má narozeniny. Mám přání jediný… Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám