Hlavní obsah

Erdogan mluvil s Putinem. Rád by dosáhl vývozu ruských hnojiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovořil v pátek po telefonu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Stojí to v prohlášení prezidentské kanceláře, o němž informoval turecký list Hürriyet.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Praze

Článek

„Telefonát se zaměřil na témata, jež by mohla zlepšit turecko-ruské vztahy, stejně jako na poslední vývoj rusko-ukrajinské války,“ uvedla prezidentská kancelář.

Dodala, že Erdogan „zopakoval, že je připraven odvést svou část práce pro mírové řešení ukrajinské otázky, jež bude přínosem pro všechny“.

Erdogan v Praze: Jakýkoli mír je lepší než válka

Zahraniční

Turecko se dlouhodobě snaží působit jako mediátor mezi Ruskem a Ukrajinou a pomohlo dojednat dohodu o vývozu ukrajinského obilí i výměnu válečných zajatců, přičemž někteří bojovníci z pluku Azov byli internováni v Turecku, aby se nemohli opět zapojit do bojů.

Ruská média o telefonátu informovala na základě informací z tureckých médií.

Hurriyet připomenul, že Erdogan na summitu v Praze na tiskové konferenci řekl, že je pravděpodobně jediným lídrem na světě, který může snadno mluvit s Putinem i Zelenským.

Zdůraznil, jaký význam přikládá Ankara výměně zajatců mezi oběma zeměmi, a i pokračujícím snahám ohledně vývozu obilí a hnojiva. Zdůraznil, že by mohlo být užitečné, kdyby mohlo Rusko vyvážet do světa hnojiva prostřednictvím Turecka.

Turecko je klíčem k řešení migrační krize, velebil jej Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám