Hlavní obsah

Na Slovensku padl průlomový rozsudek v případu homosexuálního páru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Žilinský soud tento týden zrušil rozhodnutí cizinecké policie, která odmítla udělit trvalý pobyt manželovi slovenského občana původem z Argentiny. Rozsudek je pro Slovensko průlomový, protože země homosexuální manželství neuznává.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle soudu však v tomto případě došlo k nerovnoprávní diskriminaci na základě sexuální orientace a k porušení práv na respektování soukromého a rodinného života. Soud vrátil případ cizinecké policii k opětovnému rozhodnutí.

„Bude to užitečný precedent do budoucna i pro jiné případy. A to nejen ty, které souvisí s trvalým pobytem, ale také s jinými stránkami života LGBTI+ osob. Například informační nebo majetková práva, dědění a další,“ uvedl právní zástupce Peter Kubina. „Nedomáhali jsme se, aby byl jejich vztah uznaný na Slovensku jako manželství. Jen jsme tvrdili, že jejich vztah je formou rodinného života,“ dodal.

Tisíce lidí odsoudily na Slovensku nenávist vůči LGBTI komunitě

Evropa

Slovák Jakub Šanko, který si v Argentině před dvěma lety vzal za manžela Mariana Ruize, mluví o velkém výsledku, a to nejen pro ně, ale také pro ostatní homosexuální páry. Když se totiž rozhodli přestěhovat se z Argentiny na Slovensko, tamní úřady Ruizovi odmítly udělit trvalý pobyt. Důvodem bylo, že je to v rozporu se slovenským zákonem o rodině.

Heterosexuální páry uzavřením manželství splní podmínku na udělení trvalého pobytu. Homosexuální pár se tak rozhodnout nemůže, protože nemá možnost splnit podmínku manželství. „Nic se však nemění na tom, že mají stabilní dlouhotrvající svazek, který požívá ochranu podle Evropské úmluvy o lidských právech, a to na udělení trvalého pobytu stačí,“ vyjádřil přesvědčení Kubina.

Reklama

Výběr článků

Načítám