Hlavní obsah

Tisíce lidí odsoudily na Slovensku nenávist vůči LGBTI komunitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Bratislavě i v dalších slovenských městech se v pátek konaly protesty, na nichž účastníci odsoudili projevy nenávisti a násilí vůči LGBTI komunitě. Akce byly reakcí na středeční vraždu dvou mužů před bratislavským podnikem Tepláreň na Zámocké ulici.

Shromáždění proti nenávisti vůči LGBT komunitěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na místě činu stále hoří svíčky a lidé zde kladou květiny. Devatenáctiletý sympatizant krajní pravice Juraj Krajčík tam ve středu zastřelil 23letého Matúše a 27letého Juraje.

Bratislavský pochod směřoval z místa činu na Náměstí Slovenského národního povstání, kde zazněly projevy. Vystoupila prezidentka Zuzana Čaputová, majitel podniku Tepláreň Roman Samotný, primátor Bratislavy Matúš Vallo, místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka a další. Všichni jednotně odmítli nenávist a násilí vůči LGBTI komunitě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Shromáždění proti nenávisti vůči LGBT komunitě v Bratislavě

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Evropa

Několik hodin po činu spáchal Krajčík sebevraždu. Spolužáci o něm řekli, že se nechoval standardně. V průběhu vyučovacích hodin měl na mobilu sledovat extremistické stránky, dívat se na videa a fotografie, na kterých někoho mučili nebo vraždili, a smát se tomu. Další ze svědků řekl, že měl extremistické poznámky na Židy, gaye a rasové menšiny, které se před ostatními snažil prezentovat jako určitý druh humoru.

Na shromáždění proti nenávisti promluvila slovenská prezidentka Zuzana ČaputováVideo: Ivan Vilček, Právo

Krajčík se inspiroval americkými neonacisty, rasisty a konspiračním hnutím QAnon. Za své vzory označil Brentona Tarranta, který zaútočil na mešity na Novém Zélandu a Johna Earnesta, jenž útočil na synagogu v USA.

Slovenská policie vyšetřuje jeho čin jako úkladnou vraždu z nenávisti k sexuální menšině, ale nevylučuje, že skutek překvalifikuje na trestný čin terorismu. V dopise, který po sobě zanechal, měl vrah napsat, že chce spáchat čin, jímž by destabilizoval společnost.

Útočník, který zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, je mrtvý

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám