Hlavní obsah

Byla to apokalypsa, říkají lidé v Turecku a Sýrii. Zemětřesení nepřežilo přes 3760 osob

• Aktualizováno

Tisíce mrtvých, další tisíce zraněných. Stovky domů srovnaných se zemí, zničené historické památky a zlikvidované živobytí mnoha lidí. To za sebou zanechala zemětřesení, která v pondělí nad ránem postihla jih Turecka a část Sýrie. Byla to apokalypsa, tvrdí místní, jinak zvyklí na otřesy půdy.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Budova v tureckém městě Diyarbakir poničená zemětřesením

Článek

Reportérka Melisa Salmanová v Kahramanmaraşu také zdůrazňuje, že „otřesy byly neobvykle silné. Vzhledem k tomu, že je tato oblast „bohatá“ na otřesy, jsem na zemětřesení zvyklá. Ale tentokrát to bylo něco jiného. Bylo to poprvé, co jsem zažila takovou sílu,“ popsala reportérka Melisa Salmanová a dodává: „Mysleli jsme si, že je to apokalypsa.“

Poté, co ustaly první otřesy, vypukl chaos. „Všude se ozýval křik,“ řekl jeden muž deníku The Guardian. „Začal jsem holýma rukama odvalovat kamení a hrabat se v sutinách. S dalšími lidmi jsme se snažili vytahovat zraněné, ale křik neustával.“

„Dva z mých synů jsou stále pod troskami,“ pláče žena. Její devítičlennou rodinu zastihlo zemětřesení doma ve spánku.

„Zřítil se nám dům. Nemáme kam jít,“ zoufá si Amna, která žije se svou rodinou poblíž Aleppa v Sýrii. „Můj manžel a některé z mých dětí jsou stále pod troskami. Bůh nám pomáhej.“

Odlet českých hasičů do TureckaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Bunkr z betonu. Expert popsal, jak by vypadal dům odolný proti zemětřesení

Domácí

Podobné příběhy se odehrávají i v Turecku. „Probudily nás otřesy. Leželi jsme nehybně a čekali, až zemětřesení skončí. Náš dům byl plný rozbitého skla,“ řekl Sinan Şahan z Gaziantepu. A popisuje, jak si venku lidé svítili mobilními telefony. „Každý, kdo se dokázal zachránit, teď někam utekl,“ říká podnikatel.

Tulin Akkayaovou z východotureckého města Diyarbakir probudily otřesy. O něco později otřáslo jejím domem druhé silné zemětřesení. „Jsem tak vyděšená. Otřesy jsem cítila tak silně, protože bydlím v horní části domu,“ popsala. V panice vyběhla ven s ostatními lidmi. „Nemůžu se vrátit do svého bytu, nevím, co bude dál,“ pláče.

Hüseyin Satı z Pazarcıku v provincii Kahramanmaraş má štěstí. Jeho dům, o kterém říká, že není vysoký a byl postaven podle současných předpisů, odolal otřesům. V jeho sousedství se však odehrály tragické scény. „Můj soused si zlomil vaz, když během zemětřesení skočil z balkonu,“ popsal.

Televizní štáb zachytil při natáčení další zemětřesení v turecké MalatyaeVideo: Reuters

Počet mrtvých po ničivém zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, přesáhl 3760. V Turecku zemřelo nejméně 2316 lidí, uvedl místopředseda turecké vlády Fuat Oktay. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je nejméně 9733, dodal vicepremiér. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o největší zemětřesení od roku 1939. V Sýrii si katastrofa vyžádala přes 1444 lidských životů. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo podle úřadů jihovýchod Turecka před polednem SEČ.

V souvislosti s událostí vyhlásil Erdogan v Turecku sedmidenní státní smutek.

Desítky zemí nabízejí zasaženým oblastem pomoc, Turecko už přijalo nabídku České republiky, která vyslala 68 členů speciálního hasičského týmu pro vyhledávání v sutinách.

Letecké záběry ukazují rozsah škod po zemětřesení v Turecku a Sýrii

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám