Hlavní obsah

Na letiště u Kursku jsme útočili i my, hlásí Ruský dobrovolnický sbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský dobrovolnický sbor (RDK), který bojuje na straně Ukrajiny, se přihlásil ke spoluzodpovědnosti za útok na letiště u ruského Kursku. Podle listu Ukrajinska pravda příslušníci RDK udeřili společně s ukrajinskou tajnou službou SBU.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Ruského dobrovolnického sboru

Článek

Na letiště u Kursku podle listu Ukrajinska pravda v noci na neděli útočilo šestnáct dronů. Jejich cílem se staly čtyři letouny Su-30, jeden MiG-29, dva ruské samohybné protiletadlové systémy Pancir a radar z raketového systému S-300.

„Aniž bychom museli přes tu jejich (ruskou) děravou hranici, v sobotu v noci jsme zasáhli drony vojenský objekt. Šlo o letiště s Putinovými supy. Všechny zamýšlené cíle byly zničeny. Zdůrazňujeme: legitimní cíle, které přinesly smutek a smrt na ukrajinská mírumilovná města. Zasáhli jsme i prvky protivzdušné obrany, která kryla letadla katanů,“ popsal útok RDK.

Foto: Profimedia.cz

Denis Nikitin, šéf Ruského dobrovolnického sboru

Rusové podle Ukrajinské pravdy k útoku prohlásili, že se v Kursku v noci zřítil dron na činžovní dům. RDK ovšem zdůraznil, že zmíněnou budovu ve skutečnosti zasáhla ruská raketa protivzdušné obrany, přičemž asi 300 metrů od místa incidentu se nacházejí dva ruské vojenské objekty: sídlo samostatné brigády elektronického boje a technická základna vojenského útvaru č. 1383.

List Kyiv Post v úterý uvedl, že na letiště u Kursku zaútočily lepenkové drony australské výroby. Ruský vojenský bloger vystupující pod jménem Fighterbomber v této souvislosti na svém telegramovém účtu uvedl, že právě dřevěná konstrukce a malé rozměry australským dronům SYPAQ Corvo umožnily proniknout „hustou sítí protivzdušné obrany letiště“.

Foto: SYPAQ

Dron SYPAQ Corvo

Tato síť podle něj zahrnovala „standardní“ rušiče satelitních systémů GPS a Starlink, panciry a kulomety vybavené zařízeními pro noční vidění a sledovací municí.

Rusy zaskočily lepenkové drony

Zahraniční

Kursk a jeho vojenské letiště leží 100 až 120 kilometrů od území kontrolovaného Ukrajinou. Bezpilotní letouny SYPAQ tak podle listu téměř útočily buď z ruského území, nebo z území ukrajinské Sumské oblasti.

Dobrovolníci proti Putinovi

Ruský dobrovolnický sbor (RDK) je ruská nacionalistická polovojenská jednotka se sídlem na Ukrajině. Vznikla v srpnu 2022 během ruské invaze na Ukrajinu. Bojuje proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zakladatel skupiny Denis Nikitin tvrdí, že skupina se skládá z ruských emigrantů, které spojuje odpor vůči Putinovu režimu.

Skupina uvádí, že je součástí ukrajinských ozbrojených sil; ukrajinští vojenští představitelé ale tvrdí, že je nezávislá.

RDK se přihlásil k odpovědnosti za útok z března 2023 v Brjanské oblasti v Rusku. Ruská vláda tvrdila, že přeshraniční „teroristický útok“ provedla ukrajinská skupina. Kyjev účast odmítl a označil ho buď za operaci pod falešnou vlajkou, nebo útok protivládních partyzánů v Rusku.

V květnu 2023 se RDK nejspíš zúčastnil přeshraničního útoku na ruskou Bělgorodskou oblast. Operoval tehdy společně s Legií Svoboda Ruska.

Drony zničily vojenská letadla na letišti v ruském Kursku, tvrdí ukrajinská tajná služba

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám