Hlavní obsah

Musela jsem z Evropy uprchnout. Rakouská exministryně, která na své svatbě skotačila s Putinem, žije v ruské vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která si před pěti lety zatancovala na své svatbě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se zřejmě usadila v Rusku. Ve vesnici Petrušovo v Rjazaňské oblasti si pronajala domek, kde píše knihu o Evropě, a na návrat do vlasti zatím nepomýšlí.

Foto: Profimedia.cz

Karin Kneisslová s Vladimirem Putinem ve štýrském Gamlitzu v roce 2018

Článek

„Prodloužila jsem si nájem o další měsíc a pak uvidíme, co bude dál,“ řekla Kneisslová ruskému serveru Vidsboku.com s tím, že nedokáže říci, co bude dělat dál. „Nevím nic o své budoucnosti, nic,“ prohlásila.

Odkdy v Petrušovu žije, není jasné. V paměti ale zůstává její účast na červnovém ekonomickém fóru v Petrohradě, kde poskytla interview ruské tiskové agentuře TASS, v němž mimo jiné potvrdila, že by si s Putinem klidně zatancovala znova.

Manželství s podnikatelem Wolfgangem Meilingerem nevydrželo. Kneisslová na něj dokonce v roce 2020 zavolala domů policii, když jej obvinila z toho, že ji během hádky dvakrát udeřil do obličeje, informovala tehdy rakouská média. Meilinger ale obvinění popíral a úřady jej nakonec nijak nepotrestaly. Kneisslová si také v té době stěžovala, že se v důsledku koronavirové pandemie ocitla bez příjmů.

Nedávno Kneisslová v Petrušovu navštívila místní vesnickou slavnost a poskytla rozhovor tamnímu novináři. Postěžovala si v něm, že musela z Evropské unie „uprchnout“, protože ji nikde nechtěli přijmout.

„Před třemi lety jsem byla nucena opustit Rakousko. Nesměla jsem pracovat ani ve Francii, dokonce mi tam odmítli otevřít bankovní účet. Bála jsem se,“ uvedla Kneisslová, která stála v čele rakouské diplomacie v letech 2017 až 2019 jako nestranička nominovaná krajině pravicovou stranou Svobodných (FPÖ).

„To je můj svět“

Obyvatelům Petrušova na slavnosti řekla, že se mezi nimi cítí dobře. „Líbí se mi, jak si tu děti hrají. Je tady úžasná atmosféra. Když se podívám, vidím na ulici kuřata, kachny, kozy. To je můj svět, protože jsem v Rakousku vyrůstala v malé vesnici,“ řekla Kneisslová.

V pronajatém domku žije se svými dvěma psy. „V Petrušovu nejsou žádné pamětihodnosti, ale je to upravená ruská vesnice,“ dodala.

Učí se rusky a ke své připravované knize na téma „Aktuální situace v Evropě“ zatím nechce nic prozradit. „Dokud nevyjde, nemohu vám nic říct. Chci ji vydat v říjnu nebo v listopadu,“ řekla bývalá ministryně, která je autorkou patnácti dalších knih.

Ani v Petrušovu Kneisslová neunikla otázce ohledně Putinovy účasti na její svatbě v roce 2018 ve štýrském Gamlitzu. „V mém životě se odehrálo tolik věcí a lidé se na to přesto pořád ptají. Ano, byl na mé svatbě,“ řekla.

Na otázku, zda je s Putinem stále v kontaktu, exministryně odpověděla, že jej naposledy viděla v roce 2019.

Pobyt Kneisslové v Petrušovu zaznamenala rakouská média, z nichž některá naznačila, že by mohla v Rusku už zůstat. „Bývalá minisytryně Kneisslová teď žije v Rusku – už napořád?“ položil si otázku server oe.24.

Podle deníku Kronen Zeitung se objevily spekulace, že by Rakousko mohlo Kneisslové kvůli jejím „proruským aktivitám a výrokům“ odejmout občanství. To ale odmítl nynější šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Podle něj neexistují o takovém kroku „sebemenší úvahy“. Od prohlášení „této osoby“ se ale distancoval.

Valčík s Putinem? Klidně bych si ho střihla znovu, říká rakouská exministryně

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám