Hlavní obsah

Valčík s Putinem? Klidně bych si ho střihla znovu, říká rakouská exministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která si před pěti lety zatancovala na své svatbě ve Štýrsku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, by si valčík s šéfem Kremlu klidně zopakovala. Podle svých slov na tom nevidí nic špatného.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin s Karin Kneisslovou na její svatbě v létě 2018 v Rakousku

Článek

„Ano, samozřejmě, že bych si s ním znovu zatančila. Říkám vám, udělala bych to,“ ujistila Kneisslová v rozhovoru pro tiskovou agenturu TASS.

Její tanec se šéfem Kremlu si podle exministryně pamatují všichni Rusové, Rakušané i celá Evropská unie. „A představte si: existují i vědecké práce o tom, že jsem tančila s Putinem a že to bylo v době, kdy Rakousko předsedalo EU,“ pokračovala Kneisslová.

„A došli k závěru, že můj tanec zasadil ránu demokracii, že to bylo ponížení evropských hodnot tváří v tvář ruskému autoritářství. Takto vědecky ocenili můj tanec na úkor veřejných prostředků,“ dodala ironicky bývalá ministryně a diplomatka, kterou tehdy jako nestraničku nominovala do čela diplomacie krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Kneisslová připomněla, že se o tom v nedávném rozhovoru bavila i s reportérem britské BBC. „Nepříliš chytrý tazatel mluvil o tomto tanci téměř 15 minut a pak se mě zeptal, jestli bych si s Putinem, kterého nazval válečným zločincem, zatancovala znova. A já jsem řekla, že ano. Byl v šoku. Řekla jsem, co je na tom špatného?“ dodala Kneisslová.

Přijela na fórum do Petrohradu

FPÖ v posledních měsících jasně vede v předvolebních průzkumech. Mohla by počítat s 28 procenty hlasů, zatímco lidovci (ÖVP) kancléře Karla Nehammera s 23 procenty, opoziční sociální demokraté (SPÖ) s 20 procenty a Zelení, kteří jsou nyní s ÖVP v koalici, s devíti procenty. Parlamentní volby v Rakousku se budou konat v příštím roce.

Kneisslová poskytla rozhovor agentuře TASS u příležitosti své účasti na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě. V pátek tam představila nový think-tank při Petrohradské státní univerzitě, jehož se stane předsedkyní. Jedním z cílů institutu je podle ní „pomáhat definovat politiku Ruské federace“ prizmatem Blízkého a Středního východu, na který byla Kneisslová před vstupem do politiky specialistkou.

Rakouská exministryně, které byl Putin na svatbě, opouští dozorčí radu Rosněfti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám