Hlavní obsah

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Moskva

Všechny tři ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné. Prohlásil to v úterý ruský prezident Vladimir Putin během jednání mezivládní Šanghajské organizace pro spolupráci. Rusko je podle něj připraveno dát je k dispozici všem zemím světa.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Článek

„Studie ukázaly a potvrdily, že za prvé jsou tyto vakcíny bezpečné. Po jejich aplikaci nenastanou žádné vážné komplikace. Za druhé, jsou všechny účinné,“ řekl Putin. Upozornil na skutečnost, že ti, kteří byli očkováni a přišli do kontaktu s nositeli viru, neonemocněli. V extrémních případech se u nich projevily jen „nejmírnější příznaky“. Připomněl, že registrace třetí vakcíny se očekává v blízké budoucnosti.

Ve Švédsku se chystají na očkování. Dvě třetiny lidí jsou pro

Koronavirus

Putin prohlásil, že covidová vakcína by se měla stát společným majetkem lidstva. „Navrhujeme, aby se nepolitizovalo. Lidé na celém světě tyto léky potřebují. Jsme připraveni spolupracovat se všemi zeměmi světa a samozřejmě se všemi našimi partnery v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci,“ řekl.

Rusko jako první země na světě zaregistrovalo vakcínu proti covidu letos 11. srpna. Látka vyvinutá specialisty Centra epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji získala jméno Sputnik V. Putin uvedl, že jedna z jeho dcer se zúčastnila experimentu a byla již vakcínou naočkována.

Jak pohřbívat zemřelé s covidem

Koronavirus

V polovině října Rusko oznámilo, že má druhou vakcínu proti covidu. Vznikla ve středisku Vektor v Novosibirsku a má jméno EpiVakKorona. Třetí vyvinuli vědci v Čumakovově středisku Ruské akademie věd.

Část expertů se k ruským vakcínám s ohledem na údajně netransparentní výsledky testování staví skepticky.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Vakcínu proti koronaviru Sars-CoV-2 testují v řadě zemí, v závěrečné, tedy třetí fázi testování je nyní na světě asi tucet takových přípravků. Americká firma Pfizer s německou BioNTech v pondělí jako první doložily úspěšná data z rozsáhlé klinické studie své vakcíny, která vykázala více než 90procentní účinnost.

Anketa

Nechali byste se naočkovat ruskou vakcínou?
Ano
30 %
Ne
63,6 %
Zatím nevím
6,4 %
Celkem hlasovalo 8786 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám