Hlavní obsah

Mobilizace v Rusku tlačí na trh práce i sazby hypoték

Rusové stále častěji vyhledávají zaměstnání na home office a pracovní místa zaručující výjimku z částečné mobilizace, a to i za cenu značného snížení platu. Informovala o tom agentura RBK.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Rusové protestují v Moskvě proti vyhlášení částečné mobilizace.

Článek

„Částečná mobilizace v Rusku vytváří nové trendy na trhu práce,“ napsala agentura s tím, že poptávka roste i po pracovních místech zajišťujících odklad vojenské služby.

Nejčastěji jde o pozice IT odborníků, zaměstnanců ve zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu, v kovovýrobě a také o stavaře. Samostatnou kapitolou jsou volná místa ve vojenskoprůmyslovém komplexu, kam se teď snaží dostat lidé i na administrativní pozice. „Často tak dost ztrácejí na platu. Mobilizační výjimka je ale pro ně důležitější,“ potvrdil Alexandr Safonov, profesor Finanční univerzity při vládě Ruské federace.

Na mobilizační zátahy si stěžují už i ruští papaláši. Dokonce i Putinův poradce

Evropa

Zaměstnání na home office pak vyhledávají hlavně ti, co z Ruska vycestovali, nebo manželky mobilizovaných, které zůstaly samy s dětmi. „Dříve se mohly o péči podělit s manželem a chodit do práce, to teď ale není možné. Mnohé rodiny také takto přišly o část příjmu, a musejí proto hledat přivýdělky na dálku,“ uvedl Safonov s tím, že se celkový vliv částečné mobilizace na trh práce projeví později a ještě prohloubí už negativní trendy: nedostatek zaměstnanců kvůli demografickému propadu a zvýšené smrtnosti během pandemie covidu-19.

Banky se bojí, kdo bude splácet

Obavy z povolávacích rozkazů ale hýbou i zdánlivě nesouvisejícími odvětvími jako například hypotéčním byznysem. Počínaje říjnem osm klíčových ruských bank – včetně Sberbank, VTB, Gazprombank či Raiffeisenbank – zvýšilo úrokové sazby hypoték na průměrných 11 procent. Obávají se, že v podmínkách částečné mobilizace značně roste riziko, že nebude mít kdo splácet úvěry, napsal ruský list Kommersant. Banka Uralsib zdražila hypotéky dokonce na 12,99 procenta.

Ze všeobecných obav naopak profitují veterináři – po oznámení mobilizace se skokově zvýšila poptávka po čipování psů a koček. V Rusku není povinné, jinak je tomu ale při snaze vycestovat za hranice, upozornila agentura RBK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám