Hlavní obsah

Lukašenko vyrazí do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko příští týden pojede na státní návštěvu Číny. Na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga bude v Pekingu od úterý do čtvrtka, sdělil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Lukašenko je nejbližším spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a v Číně bude jednat krátce poté, co Peking tento týden zveřejnil dvanáctibodový plán, který by měl ukončit válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem.

Cesta Lukašenka přichází v době, kdy představitelé USA opakovaně varují Čínu, aby neposkytovala vojenskou podporu Moskvě, píše agentura AP. Chystanou návštěvu Číny, která se má uskutečnit v dubnu, v sobotu oznámil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zatlačit na Rusko přes Peking. Macron se chystá do Číny

Zahraniční

Bělorusko je v konfliktu na Ukrajině důležitým hráčem – Moskvu podporuje, a i když do bojů nevyslalo své vojáky, poskytlo Rusko k útoku proti sousední zemi své území a letiště. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev.

Ukrajina se obává, že by se Bělorusko mohlo do války zapojit na straně Ruska ještě intenzivněji. Ve čtvrtek Lukašenko ale řekl, že se Bělorusko zapojí do bojů na Ukrajině po boku Rusů jen v případě, že bude samo napadeno.

Zelenskyj: Chci se setkat se Si Ťin-pchingem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám