Hlavní obsah

Litva zakázala vjezd autům s ruskými značkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Vláda ve Vilniusu přistoupila k zákazu vjezdu aut s ruskými poznávacími značkami záhy poté, co Evropská komise vyjasnila pravidla ohledně zákazu dovozu vybraných předmětů z Ruska. Ruský exprezident Medvěděv pohrozil, že Rusko by mělo přerušit diplomatické vztahy s EU.

Foto: Profimedia.cz

Takové auto se už do Litvy nedostane

Článek

„Auta registrovaná v Rusku nejsou pouštěna přes hranici. Rozhodující není pas, ale to, kde je auto zaregistrováno,“ uvedla v úterý litevská celní správa. Podotkla, že zákaz se tak může týkat i vozidel občanů Evropské unie, pokud jsou zaregistrována v Rusku.

Litva je první členskou zemí EU, která k takovému kroku přistoupila.

Evropská komise před několika dny zveřejnila vysvětlení týkající se zákazu přivážení určitých věcí z Ruska. Týká se osobních automobilů a více než 150 typů osobních věcí. Server Euronews v pondělí připomněl, že tyto restrikce platí už několik měsíců, ale Evropská komise je teprve v pátek vyjasnila s cílem zajistit, aby je členské státy uplatňovaly správně a jednotně.

Zákaz přivážení určitých věcí z Ruska se vedle osobních automobilů týká také více než 150 typů osobních věcí, jako jsou žiletky, dentální nitě, deodoranty, mýdlo, oblečení a obuv, ale i položek s případným vojenským využitím. Výjimku mají předměty, které jsou do EU dováženy pro osobní použití občanů členských států Unie a členů jejich nejbližší rodiny.

Ať za to zaplatí. USA předávají zabavený majetek ruských oligarchů Ukrajině

Evropa

Evropská komise ve svém vysvětlení nespecifikovala, co se má stát s auty s ruskými registračními značkami, která už na území sedmadvacítky jsou. V některých zemích EU je přitom takových vozidel poměrně dost. Jde třeba o Bulharsko, kde asi statisíce Rusů nakoupilo nemovitosti a mnoho z nich jezdí v automobilech vedených v Rusku.

Šéfka litevské diplomacie Agné Bilotaitéová agentuře BNS řekla, že ruské automobily vjíždějící do Litvy by měly být konfiskovány. Výjimka se bude týkat ruských motoristů, kteří předloží doklady o tom, že přes litevské území pouze přejíždějí do Kaliningradské oblasti, která je vklíněna mezi Polsko a Litvu.

Ostatní členské státy EU, které mají společnou pozemní hranici s Ruskem, zatím k podobnému kroku nepřistoupily.

Je to rasismus a diskriminace, zní z Ruska

Ruští představitelé v pondělí zákaz vjezdu pro auta registrovaná v Rusku a zákaz dovážení určitých věcí tvrdě kritizovali. „Je to rasismus,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv uvedl, že se jedná „o plivanec do tváře všem Rusům“.

Podle Medvěděva, který je znám svými silnými výroky na adresu západních zemí, by Moskva měla přerušit vztahy s EU. „Co s tím dělat? Určitě nezavedeme podobné restrikce proti občanům zemí EU, nejsme rasisté. (…) Nejlepší by bylo jednoduše na čas přerušit s Evropskou unií diplomatické vztahy,“ citoval Medvěděva server Euractiv.

Rusko musí zničit Ukrajinu, jinak Západ zničí Rusko, prohlásil Medveděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám