Hlavní obsah

Ať za to zaplatí. USA předávají zabavený majetek ruských oligarchů Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na návštěvě v Kyjevě oznámil, že Spojené státy předávají Ukrajině majetek ruských oligarchů, který byl zabaven v rámci sankcí.

Foto: Brendan Smialowski, ČTK/AP

Antony Blinken na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

„Poprvé předáváme Ukrajině majetek zabavený ruským oligarchům, na které se vztahují sankce. Bude nyní použita na podporu ukrajinských vojenských veteránů,“ řekl na společné tiskové konference s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytro Kulebou Antony Blinken podle agentury Interfax Ukrajina.

„Ti, kdož přispěli k Putinově agresivní válce, by za to měli zaplatit,“ dodal Blinken. Podle Ukrajinské pravdy má jít o 5,4 milionu dolarů (122 milionů korun).

Je to součástí posledního balíčku americké pomoci Ukrajině ve výši přes miliardu dolarů, kterou Blinken avizoval.

Přes 80 ruských oligarchů inkasuje miliardy za válečné zbrojní zakázky

Evropa

Přes miliarda dolarů pomoci

V balíčku je munice, součásti systému protivzdušné obrany, rakety pro raketomety HIMARS a zařízení pro spojení za 175 milionů dolarů.

Dalších 90,5 milionu dolarů jde na odminování, 206 milionů na humanitární pomoc zahrnující dodávky vody a potravin a pomoc vnitřním uprchlíkům, včetně těch, kteří utekli do zahraničí, 300 milionů pro orgány vymáhající právo, které působí na osvobozených územích, včetně měst a obcí ostřelovaných Rusy. Na podporu transparentnosti a boj s korupcí mají jít 203 miliony, uvedla Ukrajinska pravda.

Blinken se dotkl i otázky vývozu ukrajinského zrna. Uvedl, že USA vytvářejí mezinárodní tlak na Rusko, aby se vrátilo k obilné dohodě umožňující vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů. Uvedl, že Spojené státy současně spolupracují s Ukrajinou na nalezení alternativních tras pro vývoz obilí.

Přes 80 ruských oligarchů inkasuje miliardy za válečné zbrojní zakázky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám