Hlavní obsah

Leteckou dopravu zasáhlo tsunami propouštění

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli kororonaviru přijdou jen v Evropě o práci desítky tisíc zaměstnanců aerolinek, propouští se i na opačné straně Atlantiku. Omezení cestování kvůli pandemii sice postupně končí, firmy ale počítají s tím, že poptávka po létání zůstane slabší delší čas.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Britská nízkonákladová letecká společnost EasyJet oznámila, že propustí až 30 procent pracovníků. Podle agentury Bloomberg o práci může přijít kolem 4500 lidí.

„Musíme zvážit velmi těžká rozhodnutí,“ uvedl generální ředitel EasyJetu Johan Lundgren v prohlášení. Poptávka po leteckém cestování se podle něj k úrovni z roku 2019 vrátí až asi za tři roky. Podobný názor má třeba šéf amerických Delta Air Lines Ed Bastian. Předpokládají, že část lidí se bude stále obávat rizika nákazy při letu.

British Airways a Ryanair dohromady propustí 15 000 lidí. Skandinávské aerolinky SAS se neobejdou bez státní pomoci a o práci v nich i tak přijde 5000 lidí. Na druhé straně Atlantiku v těchto dnech společnost American Airlines oznámila propouštění třetiny zaměstnanců v administrativě, více než 5000 lidí.

Na výměnu sedadel v letadlech mohou lidé kvůli koronaviru zapomenout

Cestování

Také tuzemská skupina Smartwings, které patří ČSA, avizovala nezbytné snižování mzdových nákladů, podrobnosti k případnému propouštění ale na dotaz Práva neuvedla. Propouštění se týká například i zaměstnanců Letiště Václava Havla v Praze. Odejít bude muset asi 450 ze současných 2900 zaměstnanců.

Propouštění se netýká jen aerolinek, ale i výrobců letadel. Americký výrobce Boeing škrtá 16 tisíc míst, evropský Airbus opustí nejméně šest tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám