Hlavní obsah

Kříže vedle kalašnikovů. V ukrajinském klášteře žehnají Ukrajincům, kteří míří do boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zatímco většina veřejného života v Kyjevě je po ruské agresi už týden ochromená, ve zdejším klášteře poblíž náměstí Majdan, jednom z nejstarších klášterů na území celé Ukrajiny, je rušněji než před válkou. Před tím, než nastoupí do bojů proti ruským vojskům, si sem muži přicházejí pro požehnání.

Bohoslužba v Kyjevském kosteleVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje) - Mohutným prostorem prastarého chrámu svatého Michala, který pochází z 12. století, se rozléhá pravoslavné žehnání a zvuky kadidelnice, jejíž kouř zdejší duchovní šíří do všech stran.

Lesk velkorysé výzdoby interiéru chrámu a zlatými nitěmi bohatě zdobených rouch pravoslavných duchovních ostře kontrastuje s maskáčovým khaki vzorem účastníků bohoslužby.

Foto: Ján Husár, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Pravoslavný chrám svatého Michala v Kyjevě patří mezi nejstarší na celé Ukrajině.

Jsou totiž mezi nimi i muži, kteří za pár hodin zamíří do bojů. Na sobě už mají  uniformy a na hrudi si přidržují útočné pušky. Ani ty už před bohoslužbou neodložili.

Kalašnikovy a kříže vedle sebe působí jako záběr z nějakého filmu. Když jste tam hodinu, máte pocit, že nad nimi snad opravdu bůh je. A to nejsem věřící.

Foto: Ján Husár, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám