Hlavní obsah

Vyděšení lidé nocují v metru, hlásí korespondent Novinek z Kyjeva

Novinky, ČTK, Ján Husár
Kyjev

Obyvatelé Kyjeva jsou druhý den od zahájení ruské invaze na Ukrajinu vyděšení. Střelba a výbuchy byly v pátek slyšet z různých částí města už od rána a zněly čím dál blíže k vládní čtvrti v centru. Korespondent Novinek v Kyjevě Ján Husár hlásí, že obyvatelé města se ve strachu o život ukrývají na noc v metru.

Foto: Ján Husár, Novinky

Lidé nocují v kyjevském metru.

Článek

„Vydal jsem se na jednu z nejhlubších stanic ve střední a východní Evropě, stanici Arsenalna. Jedna z mladých rodin se ke spaní v metru uložila už včera (ve čtvrtek) po prvním raketovém útoku,“ hlásí z místa Ján Husár.

Lidé, kteří do metra přišli, opakují, že chtějí zůstat spolu. Často mají s sebou velmi malé děti, které jim spí na klíně. Berou s sebou ale i psy a kočky.

Foto: Ján Husár, Novinky

Lidé nocují v kyjevském metru.

Lidé využívají metro jako kryt. Vozy jsou přitom stále v provozu. Lidé leží na zemi, na chodbách, věci mají na eskalátorech, které právě nejezdí.

Ruské kolony postupující na Kyjev jsou podle zpravodajců od centra města vzdáleny ještě desítky kilometrů. Ke sporadickým střetům ale již dochází na severních předměstích Kyjeva. Těžké boje, včetně nasazení ruských raketometů, hlásí ukrajinská média z města Ivankiv, které leží asi 60 kilometrů od metropole.

Foto: Ján Husár, Novinky

Tři ženy přišly strávit noc do kyjevského metra.

V Kyjevě je podle něj nejvíce napjatá situace ve čtvrti Oboloň na severu metropole, kde byly během dne slyšet výbuchy a odehrávaly se potyčky s diverzanty. Dobrovolníkům tam rozdávali zbraně, zatímco armádní jednotky budovaly obranné pozice na okrajích metropole. V centru několikrát během dne sirény ohlásily letecký poplach.

Foto: Ján Husár, Novinky

Lidé nocují v kyjevském metru.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko označil situaci za hrozivou, ruská vojska postoupila až k hlavnímu města. „Příští noc a ráno budou bez přehánění velice složité. Ruská vojska jsou už u hlavního města. Vojáci a policisté zneškodňují ve městě diverzní skupiny,“ napsal na sociální síti podle agentury Interfax-Ukrajina.

Foto: Ján Husár, Novinky

Lidé nocují v kyjevském metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám