Hlavní obsah

Krize v Británii. Do konce roku stávka každý den, včetně Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhadem až 100 tisíc zdravotních sester a souvisejícího personálu ve státních zdravotnických zařízeních v Británii stávkuje za zvýšení platů. Je to první takový protest za 106 let existence jejich odborové organizace. Stávkovat hodlají také zaměstnanci letišť, pošt nebo záchranáři. Železničáři vyhlásili stávku přes celé vánoční svátky. Jak ukazuje přiložená grafika, do konce roku nebude den, kdy by alespoň nějaký sektor nestávkoval.

Foto: Novinky

Rozvrh stávek ve Spojeném království

Článek

Očekává se, že v souvislosti s recesí, která sužuje Spojené království, a s rostoucími životními náklady se do akce zapojí desítky tisíc zaměstnanců od dopravy přes zdravotnictví, školství až po řidiče dodávek.

Národní odborový svaz pracovníků v železniční, námořní a kamionové dopravě (RMT) uvedl, že řada železničních společností není schopna vyjednat „rozumnou dohodu“, protože jim vláda „svázala ruce“.

RMT, která sdružuje zaměstnance 14 z 28 britských železničních společností, hodlá stávkovat 16.-17. prosince a také celé vánoční svátky od šesti ráno na Štědrý den do šesti ráno 27. prosince.

Sunak přiznal těžkou ekonomickou výzvu

Zahraniční

Proti reálnému snižování mezd dále protestují autobusoví řidiči, ale i zaměstnanci letišť. Televize Sky News očekává, že zejména absence části pracovníků pohraniční stráže vytvoří na letištích v Británii nepříjemné fronty.

Hořký spor

Bezpochyby největší dopad na společnost však budou mít rozsáhlé stávky v Národní zdravotní službě (NHS), které jsou naplánovány na čtvrtek 15. prosince a na úterý 20. prosince.

Dosavadní vyjednávání zdravotnických odborů se státními úřady se změnilo v hořký spor, protože vláda zatím nehodlá požadavky zdravotníků vyslyšet a považuje je za přehnané.

Nemocnice a další státní zdravotnická zařízení, kde byla situace kvůli personálním problémům a pandemii covidu-19 už tak svízelná, ve vypjatém předvánočním období čelí dalšímu tlaku. Stávka začala v 08:00 místního času (09:00 SEČ) a trvat má do 20:00 místního času (21:00 SEČ).

K největší stávce zdravotních sester v Británii se přidaly i pracovnice z nemocnice St Thomas' Hospital v LondýněVideo: AP

„Je to vskutku tragický den. Tragický den pro zdravotní péči, tragický den pro pacienty a tragický den pro lidi v této společnosti i pro naše státní zdravotnictví,“ řekla televizi BBC šéfka odborového svazu zdravotnického personálu Royal College of Nursing (RCN) Pat Cullenová.

Další chystané protesty lze podle RCN odvolat v případě, že vláda začne se zdravotníky vážně jednat.

Sestry požadují zvýšení platů o 19 procent a jejich odborová organizace tvrdí, že zvýšení pod úrovní inflace znamená zhoršení kvality péče. V takovém případě bude totiž obtížné zajistit personál, který by byl ochoten za takových podmínek pracovat, uvádí RCN. Svaz rovněž poznamenal, že za posledních deset let se příjmy sester a dalších zdravotníků při započtení inflace reálně snižovaly.

Míra inflace v Británii je nejvýše za 41 let

Ekonomika

Vláda zatím odmítá na požadavky odborů přistoupit. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že vláda plně akceptovala doporučení nezávislé komise pro revizi platů, která působí v rámci britského státního zdravotnictví (NHS). To podle ministerských úředníků znamená, že nově kvalifikovaným sestrám se plat zvýšil o 5,5 procenta, zatímco těm s nejnižším ohodnocením, jako jsou zřízenci a uklízečky, až o 9,3 procenta.

Stávka se týká zdravotních sester ze 76 nemocnic a zdravotních středisek po celé Británii. Zrušeno kvůli ní bylo odhadem 70 tisíc návštěv u lékaře, včetně naplánovaných zákroků. Profese zdravotnic je mezi lidmi v Británii přitom obecně respektována, kvůli protestu je ale část státního zdravotnického systému uzavřena.

Británie čelí od podzimu vlně stávek i v dalších odvětvích. Za vyšší příjmy a zlepšení pracovních podmínek stávkují například zaměstnanci železnic, britské pošty nebo letišť. Míra inflace v Británii v říjnu přesáhla 11 procent a byla nejvyšší od roku 1981. Nabídky na zvýšení platů o čtyři až pět procent mezi zaměstnanci proto často vedou k deziluzi a mezi odborovými svazy a zaměstnavateli ke sporům.

KOMENTÁŘ: Britská krize – Alexander Tomský

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám