Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Korunovace krále Karla III. Britského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunovace britského panovníka je oficiální ceremonie s tisíciletou tradicí. Karel III. se stal králem ve chvíli, kdy zemřela jeho matka Alžběta II., korunovace má spíše symbolický charakter. Zúčastnilo se jí přes 2000 oficiálních hostů včetně hlav států z celého světa.

Foto: Reuters

Karel III. a Camilla byli korunováni

Článek

1. Záznam korunovace

Korunovace proběhla v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství v Londýně. Obřad začal v jedenáct hodin dopoledne místního času, tedy ve 12:00 našeho času (SEČ). Živé vysílání z korunovace nabídly Novinky, na záznam se můžete podívat v odkazu níže.

Korunovaný Karel III. na závěr pozdravil lidi z balkonu. Harry chyběl

Evropa

2. Program tří dnů oslav

Oslavy začaly 6. května jízdou krále a jeho manželky z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství. Na rozdíl od Alžběty II. zvolil Karel III. výrazně kratší cestu. Z Buckinghamského paláce vyrazili podél St. James’s Parku na Trafalgarské náměstí a poté přes Whitehall rovnou do opatství.

Král Karel III. Britský pak byl společně s královnou chotí Camillou Britskou korunován arcibiskupem z Canterbury. Po korunovaci se král vrátil do paláce, aby společně s dalšími členy rodiny vystoupil na balkoně a pozdravil občany. Účast při této tradici je omezena jen na členy rodiny vykonávající své povinnosti, na balkonu tak nevystoupí princ Harry ani princ Andrew.

Druhý den se odehraje velkolepý koncert, na němž vystoupí Lionel Richie, Katy Perry, Take That (bez Robbieho Williamse), Bette Midler nebo operní pěvec Andrea Bocelli. Podle nepotvrzených informací britského bulváru měli nabídku vystoupení odmítnout Ed Sheeran, Adele, Harry Styles nebo Elton John. Třetí den, zvláštní státní svátek, je vyhrazen jako charitativní den, takzvaný Big Help Out.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

3. Seznam hostů

Jednou z nejvíce sledovaných událostí týkajících se korunovace byl seznam hostů, respektive zda se ceremonie zúčastní také princ Harry s vévodkyní Meghan. Jen tři týdny před termínem korunovace Buckinghamský palác oznámil, že se korunovace otce zúčastní pouze princ Harry, zatímco Meghan zůstane v USA s dětmi. Podle zdroje Daily Mailu z královského paláce má král z Harryho účasti radost a zbytku rodiny se prý uleví, že tam Meghan nebude.

Pár se rozhodl zbavit svých královských povinností a odstěhoval se do USA. Postarali se o pořádné skandály, kdy v interview s moderátorkou Oprah Winfreyovou v dokumentu Netflixu, za který dostali tučnou sumu, nebo v Harryho autobiografické knize hanili královskou rodinu, stěžovali si na špatné zacházení či rasismus vůči Meghan a jejím dětem.

Kromě královské rodiny se korunovace zúčastnili světoví státníci. Prezident Pavel již dříve oznámil, že s manželkou Evou nepoletí do Londýna vládním speciálem, ale netradičně běžnou leteckou linkou. Na korunovaci dostalo pozvánku například také na 450 držitelů medaile Britského impéria.

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let 8. září 2022, na trůně setrvala dlouhých 70 let. Novým panovníkem Spojeného království se stal dle nástupnictví její syn Charles, dosavadní princ z Walesu, který nyní nese jméno Karel III. Britský.

Reklama

Výběr článků

Načítám