Hlavní obsah
Online

Korunovaný Karel III. na závěr pozdravil lidi z balkonu. Harry chyběl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Westminsterském opatství byl v sobotu korunován britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla. Karel III. usedá na trůn po své matce Alžbětě II., která zemřela loni v září. Do Londýna zavítaly davy návštěvníků včetně světových státníků. Pozváni byli představitelé 203 zemí světa. Českou republiku zastupoval prezident Petr Pavel. Novinky korunovaci sledovaly on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Živě: Studio Novinky.cz ke korunovaci krále Karla III.Video: Novinky, Reuters

 
Článek

Královská rodina se v posledních dnech na ceremoniál pečlivě připravovala a nacvičovala jednotlivé fáze korunovačního programu, aby sobotní obřad a následný průvod centrem Londýna proběhl bez potíží. Korunovaci provází také masivní bezpečnostní operace: v londýnských ulicích při ní je přes 11 tisíc policistů.

KVÍZ: Jak znáte britskou královskou rodinu?

Koktejl

Slavnost poznamenalo proměnlivé počasí s deštěm, teploty se ale pohybovaly kolem příjemných 15 stupňů, což je výrazně více než při korunovaci Alžběty II. na začátku června roku 1953, kdy maximální denní teplota dosahovala pouhých 11,8 stupně Celsia.

Živě: Londýn žije korunovacíVideo: Reuters, AP

Děkujeme za pozornost

Vážení čtenáři, on-line reportáž z korunovace byla ukončena. Děkujeme za pozornost.

Gratulace z celého světa

Karlu III. gratulují světoví lídři. „Trvalé přátelství mezi USA a Velkou Británií je zdrojem síly pro oba národy,“ napsal na svém Twitteru americký prezident Joe Biden.

S gratulacemi se připojil také čínský prezident Si Ťin-pching, který ve svém blahopřání mimo jiné zmínil, že svět prochází bezprecedentními změnami. Proto by podle něj Čína i Británie, jež jsou členy OSN, měly pokračovat v propagaci míru a ve spolupráci, která bude výhodná pro obě strany.

„Korunovace je vyznáním trvalosti a síly britské monarchie. Je symbolem stability a kontinuity,“ uvedl šéfka Evropského parlamentu Ursula von der Leyenová, jež také pogratulovala čerstvě korunovanému králi.

Pozdrav z balkonu

Nově korunovaný britský král Karel III. spolu s chotí Camillou a členy královské rodiny zdraví z balkonu Buckinghamského paláce veřejnost. Princ Harry chybí.

Anketa s lidmi v Londýně

Korunovaci sleduje přímo v Londýně i reportér Novinek Tomáš Skoupý.

Anketa v ulicích LondýnaVideo: Tomáš Skoupý, Novinky

Rozhovor s britským velvyslancem v ČR Mattem Fieldem

Korunovaci Karla III. probíraly Novinky s britským velvyslancem v ČR Mattem Fieldem.

Rozhovor s britským velvyslancem v ČR Mattem FieldemVideo: Novinky

Král s královnou v pozlaceném kočáře

Cestou zpět jedou 74letý Karel III. a jeho o rok starší choť Camilla historickým pozlaceným kočárem, který váží 4000 kilogramů a je tažen osmi koňmi. Na sobě pro tuto příležitost mají pláště zhotovené speciálně pro ně dva, na nichž jsou vyšité přírodní motivy, které jsou královskému páru blízké. Zdobí je také národní symboly Anglie (růže), Skotska (bodlák) a Irska (čtyřlístek jetele).

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Král a královna v pozlaceném kočáře

Procesí míří do Buckinghamského paláce

Ve Westminsterském opatství skončila korunovace krále Karla III. a  královny Camilly. Královský pár se v procesí vydá zpět do Buckinghamského paláce.

Tisíce lidí v Hyde Parku

Tisíce lidí sledují korunovaci na obrazovkách v londýnském Hyde Parku. Když byla Karlu III. nasazena koruna, sborově zvolali Bůh ochraňuj krále.

Korunovace inspirovala české skláře

Čeští skláři vyrobili po vzoru britského korunovačního jablka vánoční ozdoby.

Čeští skláři vyrobili vánoční ozdoby inspirované britským královským jablkemVideo: Novinky

Požehnání od arcibiskupa

Král Karel III. dostal závěrečné požehnání od arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho.

Korunovace Camilly

Po králi Karlu III. bude korunována také jeho choť Camilla. Korunovace začala pomazáním jejího čela, následně jí byl předán korunovační prsten a koruna královny Marie. Jde o první korunovaci choti krále od roku 1937.

Následovat bude svaté přijímání, kterého se Karel III. s Camillou zúčastní společně. Jedná se o poslední část obřadu.

Karel III. s korunou

Karel III. byl obléknut do korunovační róby. Předány mu byly také korunovační ostruhy a další klenoty včetně žezel. Předána mu je rovněž koruna svatého Eduarda, která se při korunovacích používá od 17. století. „Bůh ochraňuj krále,“ pronesl arcibiskup z Canterbury. Karel III. byl tímto oficiálně korunován.

Sunak přednesl epištolu

Po modlitbě arcibiskupa z Canterbury přednáší britský premiér Rishi Sunak, který je hinduistického vyznání, epištolu Koloským. Ta je součástí Nového zákona a je jedním z listů připisovaných apoštolu Pavlovi.

Rozhovor s historikem Jaroslavem Šebkem

Ve studiu Novinek jsme si o korunovaci povídali s historikem Jaroslavem Šebkem.

Rozhovor s Jaroslavem ŠebkemVideo: Novinky

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám