Hlavní obsah

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Karel III. vládne Spojenému království Velké Británie a Severního Irska od roku 2022. Rovněž je hlavou 14 dalších států v rámci Commonwealthu, britského Společenství národů. Po více než 60 let nosil jako následník trůnu titul „kníže z Walesu“ (v češtině se často používalo nepřesně „princ Charles“). Králem se stal po smrti své matky Alžběty II.

Foto: Pool New, Reuters

Král Karel III. na snímku v roce 2020

Článek

Narodil se 14. listopadu 1948 jako Charles Philip Arthur George vévodovi z Edinburghu Phillipovi a následnici trůnu Alžbětě. S narozením mu připadl titul prince z Edinburghu. V té době vládl jeho dědeček Jiří VI., Charles se zařadil na druhé místo v následnické linii za svou matku Alžbětu.

Má 3 mladší sourozence – sestru Annu a bratry Andrewa s Edwardem. V únoru 1952 Jiří VI. zemřel, Alžběta se stala královnou a Karel ve třech letech povýšil na následníka. Tuto pozici zastával 70 let, nejdéle v britské historii. Králem se stal 8. září 2022.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

V roce 1958 obdržel od matky titul Prince of Wales, který je vyhrazen nejvýše postavenému člověku v nástupnické linii. Jeho plný titul tak zněl „Jeho královská Výsost kníže z Walesu“ (His Royal Highness Prince of Wales). Korunovace se ale konala až o 11 let později.

Karel absolvoval výcvik v námořnictvu i letectvu, studoval archeologii, od níž přešel ke studiu historie. V roce 1970 se v ní stal bakalářem na univerzitě v Cambridgi. Žádný předchozí následník trůnu vysokoškolský titul nezískal. O pět let později mu stejná škola udělila magisterský titul.

Manželství s Dianou

V roce 1981 se oženil s Dianou Frances Spencerovou. Pocházela ze šlechtické rodiny velmi blízké panovnickému rodu.

Seznámili se o čtyři roky dříve, když Karel chodil s její starší sestrou Sarah. Mezi novomanželi byl věkový rozdíl téměř 13 let, svatba se konala necelý měsíc po Dianiných 20. narozeninách.

Foto: princeofwales.gov.uk

Svatba britského následníka trůnu Charlese s Dianou Spencerovou v roce 1981

O rok později se jim narodil syn William, v roce 1984 další syn Henry (známější jako Harry). William se zařadil v následnické linii na druhé místo před všemi svými pozdějšími dětmi v pořadí jejich narození.

William, kníže z Walesu: Bojovník za posílení duševního zdraví

Evropa

Svazek s Dianou však za pevný nešlo označit, oba udržovali mimomanželské vztahy. V roce 1992 vyšel životopis Diana: Její pravdivý příběh, v němž autor Andrew Morton zveřejnil informace o vztahu knížete Charlese s vdanou Camillou Parkerovou Bowlesovou. S ní již chodil v 70. letech a zůstali si blízcí. Aféru podpořilo i zveřejnění nahrávek telefonátů mezi ním a Camillou v bulvárním tisku o rok později.

Karel a Diana již v té době žili odloučeně a v roce 1996 se rozvedli. Diana zůstala velmi oblíbená zejména pro svou charitativní činnost. O rok později však zahynula v Paříži při autonehodě.

Princezna Diana Charlese záměrně ponižovala, odhalily tajné deníky královského životopisce

Koktejl

Druhé manželství

V roce 2005 se Karel oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Pro oba šlo o vstup do druhého svazku, místo církevního se konal občanský obřad. Královna Alžběta II. se jej nezúčastnila. Ze svého úřadu byla hlavou Anglikánské církve, která sňatek rozvedených lidí nepodporuje.

Foto: Fred Thornhill , Reuters

Karel III. s manželkou Camillou

Svatba byla původně plánována na 8. duben, ale nakonec se o jeden den odložila, aby Karel mohl předtím jet na pohřeb papeže Jana Pavla II.

Camilla se rozhodla nevyužívat titul „kněžna z Walesu“, na který jako manželka knížete měla nárok. Britové jej mají spojený s předchozí držitelkou Dianou. Místo toho byla známá jako vévodkyně z Cornwallu podle dalšího tehdejšího Karlova titulu.

Když Karel nastoupil na trůn, oznámil, že Camilla ponese titul „queen consort“ (lze volně přeložit jako královna-manželka). Stejné přání vyjádřila Alžběta II. Camilla před svatbou naopak prohlásila, že se takto označovat nechce a vystačí jako „princess consort“. Obdobně manžel Alžběty II. Philip nebyl králem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Camilla, Karel, první dáma Livia Klausová a tehdejší prezident ČR Václav Klaus v roce 2010

Karel III. má podle svých spolupracovníků v oblibě Českou republiku, zemi několikrát navštívil. K jeho koníčkům patří i malba, rybaření a sport, v minulosti hrával pólo.

Princ Charles už prodal obrazy za stovky miliónů

Muži

Královské jméno

Ihned po nástupu na trůn zvolil své vladařské jméno Karel. Stal se tak Karlem III. O této volbě se dlouho spekulovalo, nebyla však jistá. Předchozí dva vladaři tohoto jména byli spojeni s temnějšími časy monarchie.

Karel I. z rodu Stuartovců byl v roce 1649 popraven za vlastizradu po prohrané občanské válce, kterou vedl proti Parlamentu. Nastolená republika však vydržela jen několik let, monarchie byla obnovena v roce 1660 a na trůn usedl jeho syn Karel II. Ani ten však s Parlamentem příliš nevycházel a od roku 1681 do své smrti o čtyři roky později vládl absolutisticky. Navíc měl bezpočet milenek.

V čele Commonwealthu stane po královně Alžbětě princ Charles

Zahraniční

Karel se stal králem v roce 2022 ve věku 73 let jako nejstarší nový panovník v britských dějinách. Překnonal rekord Viléma IV., který nastoupil na trůn v roce 1830 ve věku 64 let.

Dlouhodobě se předpokládalo, že nemá v úmyslu ustoupit a převést vládu na dalšího v pořadí – Williama, staršího ze svých synů. V roce 2018 byl potvrzen jako budoucí hlava Commonwealthu, sdružení Spojeného království a několika desítek jeho dominií a dřívějších kolonií.

Veřejné aktivity

V roce 1976 založil charitativní organizaci Prince's Trust. Zaměřuje se na pomoc mladým lidem, kteří bojují s psychickými obtížemi či čelí nezaměstnanosti. Coby patron či vedoucí postava reprezentuje Karel přes 400 charit.

V roce 2012 se objevil na obrazovce BBC Scotland, moderoval předpověď počasí. Zaměstnanci televize mu do čtecího zařízení připravili text s neobvyklým zaměřením na sídla královské rodiny ve Skotsku.

Karel opatřil řadu knih úvodním slovem, sám je autorem několika publikací. V roce 1980 vyšla dětská kniha The Old Man of Lochnagar (Starý muž z Lochnagaru). Vize Británie přináší jeho pohled na architekturu. Míní, že výjimečný charakter britských měst má být zachován.

Reklama

Výběr článků

Načítám