Hlavní obsah

Prezident poletí na korunovaci Karla III. běžnou linkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel se s manželkou Evou zúčastní 6. května korunovace britského krále Karla III. Do Londýna ale prezidentský pár nepoletí vládním speciálem, nýbrž netradičně běžnou leteckou linkou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Delegace bude střídmá, prezidenta Pavla s manželkou doprovodí na cestě pouze několik nejbližších spolupracovníků.

„Prezident rád využije možnosti letět běžnou linkou z několika důvodů. Bereme ohledy na přetížená londýnská letiště kvůli velkému množství přijíždějících návštěv a také na velikost delegace, která je s ohledem na charakter návštěvy minimalistická. Tato varianta byla zvolená právě kvůli zcela mimořádnému charakteru této návštěvy,“ řekla Novinkám Mária Pfeiferová z týmu prezidenta Pavla.

Běžnou praxí je, že státníci při svých oficiálních cestách do zahraničí využívají letouny z tzv. vládní letky. Komerčními linkami se létá výjimečně, a to například s ohledem na náročnost při zajištění bezpečnosti činitelů.

Británie shání zvoníky, nemá jich dost na korunovaci krále Karla III.

Koktejl

Česká republika disponuje v současnosti dvěma Airbusy, které ministři a ústavní i vládní činitelé využívají na delší vzdálenosti. A pak několika armádními letouny CASA.

Ceremoniál, během něhož bude Karel III., nejstarší syn zesnulé královny Alžběty II., korunován, proběhne v sobotu 6. května ve Westminsterském opatství a řídit jej bude arcibiskup z Canterbury.

Během ceremonie budou král i jeho manželka Camilla pomazáni svěceným olejem a král poté obdrží královské jablko, žezlo i korunovační prsten. Před arcibiskupem z Canterbury složí přísahu, která byla sepsána v roce 1688. 

V ní se zavazuje, že bude vládnout v souladu se zákony schválenými parlamentem. Po ceremonii ve Westminsterském opatství se král a jeho manželka vydají na slavnostní průvod do Buckinghamského paláce. Obě budovy jsou od sebe vzdálené jen zhruba kilometr.

Královské povinností plní král Karel III. od úmrtí své matky, která zemřela loni 8. září ve věku 96 let. Korunován bude však až nyní.

Camilla se stane britskou královnou. Bude korunována společně s manželem Karlem III.

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám