Hlavní obsah

Kdo po Trussové? Hlásí se opět Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boris Johnson předčasně ukončil dovolenou v Karibiku a vrací se do Londýna. Zvažuje, že by se znovu ucházel o post premiéra Spojeného království. Podle deníku Daily Mail už má příslib 50 podporovatelů z řad poslanců, k nominaci jich potřebuje alespoň 100. Jeho dva největší soupeři mají zatím méně.

Foto: ČTK

Bývalý britský premiér Boris Johnson

Článek

V podstatě ihned, co odcházející Liz Trussová oznámila po obrovském tlaku svoji rezignaci, začali konzervativní poslanci zmiňovat jméno expremiéra Johnsona.

Ne všem se ale taková představa líbí. Z posledního průzkumu agentury YouGov sice vyplynulo, že by řadoví členové Konzervativní strany návrat excentrického politika uvítali, nemalá část poslaneckého klubu je ale proti.

„Někteří poslanci toryů pohrozili odchodem a vyvoláním předčasných voleb, přičemž jeden z nich Johnsona označil za ‚ego na palici‘ a další mu řekl, aby se ‚vrátil na pláž‘,“ uvádí Daily Mail.

Hlávka salátu nakonec vydržela déle než britská premiérka

Koktejl

Zdroje blízké Johnsonovi uvádí, že přiznal, že se v minulosti „dopustil chyb“, ale rád by nyní „oslovil talentované lidi napříč stranou“ a stal se „ozdravujícím a sjednocujícím lídrem“.

V rámci této strategie měl dokonce nabídnout svému hlavnímu rivalovi, někdejšímu ministru financí Rishi Sunakovi, aby opět spojili síly. To měl však Sunak odmítnout. Představa Downing Street č. 10 je pro něj příliš silná.

Kandidáti na britského premiéra

  • Podle deníku Daily Mail má aktuálně zajištěnou podporu 50 poslanců expremiér Boris Johnson
  • Bývalý ministr financí Rishi Sunak, který zorchestroval Johnsonovo svržení v červenci, disponuje zatím příslibem podpory od 39 poslanců
  • Předsedkyně Dolní sněmovny Penny Mordauntová má zatím 17 poslanců

O nikom dalším se zatím nemluví. Sázkaři favorizují Sunaka kurzem 1,6, v závěsu za ním je Johnson s kurzem 2,25 a Mordauntová 4,5.

Riziko tříštění hlasů si přesto Sunak, kterého sázkaři staví do role favorita, uvědomuje. Podle deníku Telegraph hodně stál o to, aby se další z kandidátek Penny Mordauntová přidala do jeho týmu. Ta však prý nechce hrát „druhé housle“, uvádí list.

Zrychlený výběr

Konzervativci mají až do pondělních 14:00 hodin čas na to, aby odevzdali své nominace. Pravidla si tentokrát změnili tak, že uchazeči o post lídra strany (a tudíž premiéra) potřebují odevzdat minimálně 100 podpisů poslanců. Vzhledem k této hranici se dají očekávat maximálně tři kandidáti.

Pokud se přihlásí pouze jeden kandidát, automaticky se stane premiérem. Pokud bude kandidátů víc, uskuteční se ještě ten den odpoledne mezi poslanci první kolo hlasování, z nějž vzejdou dva finalisté. Kandidát s nejmenším počtem hlasů bude vyřazen.

Po oznámení výsledků půjdou tentýž večer poslanci hlasovat ještě jednou, aby dali najevo řadovým členům, kterého ze dvou zbývajících kandidátů si přejí.

Řadoví členové, kterých je asi 200 tisíc, pak budou on-line hlasovat až do pátku, kdy bude oznámeno jméno nového premiéra či premiérky.

Reklama

Výběr článků

Načítám